Csak óvatosan, mert csalóka lehet az aranyár drágulása

arany gold
Vágólapra másolva!
Nagyot ralizott az arany az elmúlt néhány kereskedési napon, azonban nem valószínű, hogy az emelkedési trend hosszan kitart a jövőben. Ennek egyszerűen az lehet az oka, hogy a piaci hangulat és az árfolyam alakulása túlzottan elszakadt egymástól, ami az eddigi tapasztalatok szerint csúnyán visszaüthet.
Vágólapra másolva!

A arany árfolyama normális esetben akkor vesz fordulatot, és indít komolyabb ralit, amikor beüt a félelem a piacokon és szélesebb körben elterjed a pesszimizmus. A mostani felfutás azonban éppen egy olyan időszakban következett be, amikor az aranypiaci befektetők már egyébként is meglepően optimista hangulatra váltottak – írja a MarketWatch-on Mark Hulbert.

Hirtelen fordulat

Ahhoz, hogy érthető legyen a hangulatváltozás, érdemes visszamenni egy kicsit az időben. Hulbert legutóbb augusztus 20-án jelezte, a rövidtávú aranykitettséggel összefüggő hangulat (melyet az ő nevével fémjelzett Hulbert Gold Newsletter Sentiment, HGNSI, mér) mínusz 18,2 százalékon állt, az arany unciánkénti árfolyama pedig az 1185 dolláros szint körül mozgott.

Túl sok vásároló akar felugrani a bikára? Forrás: Getty Images

Ha csak egy hetet pörgetünk előre innen, az látszik, hogy az arany még mindig 1185 dollár körül mozog, miközben a HGNSI már (plusz) 14,6 százalékon áll. Mivel az aranypiaci hangulat tipikusan együtt mozog a nemesfém árával,

igencsak meglepő volt, hogy a HGNSI 33 százalékpontot erősödött, miközben az arany ára lényegében meg sem mozdult.

Hulbert arra figyelmeztet, hogy ez nem az a környezet, amely megágyazna egy hosszú távon is kitartó drágulási trendnek. Már csak azért sem, mert az elmúlt évtizedek tapasztalata szerint az aranypiaci hangulat akkor éri el a mélypontot (ahonnan tartósan elindulhat felfelé), amikor a HGNSI lemegy mínusz 30 százalék alá. Ezt azonban a mutató meg sem közelítette az elmúlt hónapban – a legalacsonyabb érték mindössze mínusz 2,1 százalék volt.

Kockázatos optimizmus

Ez a különös piaci hangulat tehát már a mostani rali előtt is fennállt. Ahogy pedig az elmúlt napokban beindult az áremelkedés, a HGNSI lényegében elszállt, és elérte az 52,1 százalékot. Ez azt jelenti, hogy mindössze három kereskedési nap alatt Hulbert hangulatindexe (amely lényegében a rövidtávú aranyvásárlásra kiadott javaslatokat átlagolja) majdnem 46 százalékpontot ugrott.

Az arany árfolyamának alakulása az elmúlt hónapokban Forrás: Investing.com

A probléma tehát az, hogy augusztus óta megfigyelhető az a trend, amely során a hangulatindex elkezdett eltávolodni az arany árától, mégpedig pozitív tartományban.

Ez a folyamat pedig brutálisan felerősödött a közelmúltban, ahogy az arany drágulása beindult.

Ez önmagában még nem garancia arra, hogy az arany ára biztosan csökkenni fog a következő időszakban – mondja Hulbert. Arra azonban figyelmeztet az elemző, hogy mielőtt valaki most ülne föl az aranypiaci bikára, érdemes szem előtt tartania, hogy igen kockázatos hangulat alakult ki a piacon. Főleg, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint az ilyen kedvezőtlen hangulatváltozások végül rendre rossz hírt jelentettek a túlzottan optimistáknak.

Közép-európai idő szerint szerda kora délután a sárga nemesfém enyhe mínuszban, 1230 dollár körül mozgott.