A londoni aukciósház első alkalommal dedikálja az aranynak az aukciós termékeit. És bár olyan különlegességek is szerepelnek a kínálatban, mint egy igazi aranyautó vagy ágynemű, a legértékesebb darab egy arany Yves Klein festmény.

Az árverést vezető Constantine Frangos a The Guardiannak elmondta, hogy sokan meglepődtek a 40 százalékban aranyból, valamint selyemből készült ágynemű puhaságán, amelyért 30 és 50 ezer font (11 és 18 millió forint) közötti összeget várnak.

Az aukció részét képező FerrariForrás: Getty Images/2018 Getty Images/Jack Taylor

Továbbá egy hatliteres arany palackú Dom Pérignon pezsgő 15 ezer fontos (5,5 millió forint) kikiáltási áron,

egy 1977-es arany Ferrari 512-es, amit legalább 350 ezer fontra (128 millió forint) tartanak – ebből az autóból összesen három létezik a világon –, valamint egy Kate Moss modellt ábrázoló 300 ezer font (110 millió forint) értékű arany mellszobor is az aukció részét képezi.

Ez a Sotheby's első árverése az arany jegyében, és mindenki számára van valami érdekességünk" – mondta el Frangos. 

Yves Klein festményeForrás: Getty Images/2018 Getty Images/Jack Taylor

A 63 tételből álló aukció legdrágább darabja feltehetőleg a francia művész, Yves Klein festménye lesz: 

1961-ben, halála előtt egy évvel alkotta meg Klein a Monogold Sans Titre névre keresztelt arannyal festett művét, ami az aukciósház reményei szerint legalább 800 ezer fontért (293 millió forint) fog elkelni.

Frangos szerint sokan érdeklődtek az aukció után, különösen a Közel-Keletről valamint Ázsiából, és hozzátette, hogy bár az arany ára az elmúlt hét évben majdnem 36 százalékot esett, az itt szereplő tételeknek inkább a művészi vagy kulturális értéke a fontos, nem pedig a nemesfémtartalma.