Ezek a világ legkorruptabb országai - képek

2018.10.27. 15:26

A Világgazdasági Fórum közzétette éves jelentését a Föld legkorruptabb országairól, számol be róla a Business Insider. Mutatjuk, melyek ezek!

A Világgazdasági Fórum (VG) évente közzéteszi Globális Versenyképességi jelentését. Ebben - 2004 óta - versenyképességi indexük alapján rangsorolják is a mintegy 140 vizsgált országot.

Ennek a jelentésnek fontos fejezetét képezi az, mely az országokat a korrupció szintje alapján értékeli. A VG szakértői a Transparency International éves "Korrupcióérzékelési index" nevű mutatója alapján dolgoznak. Ennek segítségével azt elemzik, hogy a vizsgáltak közül, melyik az a 100 ország, ahol a korrupció mélyen beleivódott a társadalom mindennapi gyakorlataiba, és ahol a közhatalommal saját célok érdekében élnek vissza.

A metodika eredményeként minden ország 0-tól 100-ig szerezhet pontot, ahol a 100 a korrupciótól mentességet jelöli, a 0-hoz való minél közelebbi érték pedig beágyazottságának erősségét mutatja.

Az Origo galériában mutatja a leginkább korrupt országok listáját, melyen főként afrikai, közép-amerikai és közel-keleti államok szerepelnek. (A listán egy-egy helyen több ország is szerepelhet, amennyiben az értékeléskor azonos pontszámú korrupciós mutatót kaptak. Ezeket az egyszerűség kedvéért, a rangsor meghagyásával, külön sorszámon szerepeltettük az 1-től 15-ig terjedő listában, ahol az 1. helyen a világ jelenleg leginkább korrupciótól sújtott országa áll.)

Kattintson a képre a 15-ös listáért!

Nigéria fővárosa, Lagos: az ország szerepel a legkorruptabbak listáján - kattintson a képre a továbbiakért!Forrás: OpenUpEd - Wikipedia Commons