Már lehet jelentkezni a Mentor Oscar díjra

generációváltás a cégvezetésben, generációváltás, cég, vezető beosztás, fiatal és idős
Vágólapra másolva!
A Mentor Oscart minden évben azoknak a szervezeteknek és egyéneknek ítélik oda, akik jelentős eredményeket értek el a mentoring és a coaching szemléletű vezetés terjesztésében és/vagy felhasználásában a munkájuk során, hazánkban.
Vágólapra másolva!

Az egyre jobban változó munkaerőpiacon igyekszik valamennyi cég megtartani a munkavállalóit különböző ösztönzőkkel. Így van, ahol minden pénteken édesség csomagot osztanak, máshol „tréning menüből" válogathatnak a munkáltató költségén fejlődni vágyó alkalmazottak, sok helyen pedig onboarding programot indítottak. Természetesen mindemellett próbálkoznak a juttatások növelésével is.

Az eszköztárból viszont sokszor még hiányzik a mentoring, pedig, mint egy kutatás kimutatta:

azoknak, akiknek van mentoruk, kétszer nagyobb valószínűséggel maradnak az adott cégnél legalább 5 évig.

A dolgozókat most már nem elsősorban a fizetés mértéke tartja meg egy munkahelyen. Sokkal fontosabb már a kapcsolatok és légkör az adott munkahelyen. Ha a munkavállaló fontosnak érzi magát, ha a vállalat tudatosan pozitív kapcsolatokat, kapcsolódási pontokat épít ki vele, fel sem fog merülni benne a váltás lehetősége. A jól felépített és menedzselt vállalati mentoring program pontosan ezt az odafordulást és megerősítő kötődést biztosíthatja.

Akiknek van mentoruk, kétszer akkora valószínűséggel maradnak az adott cégnél legalább öt évig Forrás: Shutterstock

A 2011 óta létező Mentor Oscar díjat olyan szervezetek hozták létre, amelyek sikeres mentoring programokat futtatnak, azaz fontosnak tartják a munkatársközpontú, támogató és ugyanakkor eredményorientált vezetői szemlélet meghonosítását és elismerését.

Vannak vállalatok, ahol a már évek óta futó, alaposan átgondolt mentoring program része nemcsak a HR hanem az egész cég stratégiájának például ilyen a többszörös Mentor Oscar nyertes IBM vagy a Citibank. Vannak ígéretes új kezdeményezések például az Evosoft önszerveződő mentoring programja (2017 egyéni Mentor Oscar díjazott) vagy a Grundfos speciális mentoringja, amit már azokra is kiterjesztenek, akik még csak kacsingatnak a cég felé (felső- és középfokú oktatásban résztvevők)

A közel 8 millió forint értékű összdíjazásra és az ezzel járó szakmai elismerésre várnak pályázatokat mind a közszférából, mind pedig az üzleti élet egyéb területeiről, kis- és középvállalatoktól ugyanúgy, mint nagyvállalatoktól.

Lehet pályázni egyéni és szervezeti kategóriákban is. Jelentkezni az alábbi weboldalon feltüntetett feltételekkel lehet.

Cikkünk a Hrportál.hu írása alapján készült.