Az 1995-ben alapított eBay azt állítja, hogy az Amazon emberei visszaéltek a cég belső levelezési rendszerével, hogy kapcsolatba lépjenek az ottani eladókkal, ez pedig a piaci szabályok megsértése.

Az Amazon korábban azt állította, hogy kivizsgálja az ügyet, ugyanakkor az eBay által nemrégiben küldött piaci gyakorlatot sértő magatartás befejezésére felszólító levélre nem válaszolt.

IllusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Lukas Schulze

A kaliforniai Santa Clara megyében indított perben az eBay azt állítja, hogy az Amazon képviselői saját fiókot hoztak létre az eBay rendszerén belül, majd az eladóknak regisztrációs üzeneteket küldtek.

A cég szerint az üzenetküldések legalább 2015-ig nyúlnak vissza, és több tucat Amazon képviselőt érint, akik több száz üzenetet küldtek.

Az eBay-t korábban az egyik eladó értesítette, aki megkérte az Amazont, hogy hagyják abba az üzenetküldést. A benyújtott bizonyítékok szerint az Amazon alkalmazottai tisztában voltak vele, hogy ez a gyakorlat sérti az eBay felhasználási szabályzatát. Ez agresszív és gátlástalan magatartás" – állítja a cég.

Az online vásárlás úttörőjének számító eBay 175 millió aktív vásárlóval büszkélkedhet, akik tavaly közel 90 milliárd dollárt költöttek el a platform segítségével.