A Facebook legnagyobb tulajdonosai szeretnék eltávolítani Mark Zuckerberget a cég éléről. Javaslatukról a társaság következő közgyűlése fog döntést hozni.

A cég nagy tulajdonosai – köztük nyugdíjalapok – összefognak annak érdekében, hogy eltávolítsák Mark Zuckerberget a Facebook elnöki székéből. A kezdeményezés azonban alapjában véve szimbolikus jellegű, mivel Zuckerberg irányító többséget birtokol a társaságban. Tehát az eltávolítása gyakorlatilag csak akkor sikerülhet, ha ehhez saját maga is hozzájárul.
Ugyanakkor a CNBC leszögezi, hogy az ügy a Facebook számára rosszabbkor nem is jöhetett volna, hiszen az elmúlt időszakban a biztonsági előírások megsértése, az adatszivárgási botrányok alaposan megtépázták a cég tekintélyét.

Scott Stringer, New York városának számvevője szerint egy független igazgatósági elnök alapvető fontosságú lenne ahhoz, hogy a cég kikerülhessen a mostani zűrzavaros helyzetből, valamint visszaszerezze a felhasználók és a befektetők bizalmát.

Forrás: AFP/Josh Edelson

Egy kisebb tulajdonos, a Trillium Asset Management kezdeményezte nemrégiben Zuckerberg leváltását és azóta több nagy befektetési alap is csatlakozott hozzá.
A Facebook atyjának eltávolítására nem ez az első kísérlet, ám a korábbi próbálkozások rendre elbuktak. A mostani kezdeményezésről a cég jövő évi közgyűlésén dönthetnek. A Facebook részéről nem kommentálták a történteket.