Repülhet a Facebook alapítója?

TOPSHOTS Horizontal ILLUSTRATION LOGO FACEBOOK HEAD OFFICE INTERNET
A lit sign is seen at the entrance to Facebook's corporate headquarters location in Menlo Park, California on March 21, 2018. Facebook chief Mark Zuckerberg vowed on March 21 to "step up" to fix problems at the social media giant, as it fights a snowballing scandal over the hijacking of personal data from millions of its users. / AFP PHOTO / JOSH EDELSON
Vágólapra másolva!
A Facebook legnagyobb tulajdonosai szeretnék eltávolítani Mark Zuckerberget a cég éléről. Javaslatukról a társaság következő közgyűlése fog döntést hozni.
Vágólapra másolva!

A cég nagy tulajdonosai – köztük nyugdíjalapok – összefognak annak érdekében, hogy eltávolítsák Mark Zuckerberget a Facebook elnöki székéből.

A kezdeményezés azonban alapjában véve szimbolikus jellegű, mivel Zuckerberg irányító többséget birtokol a társaságban.

Tehát az eltávolítása gyakorlatilag csak akkor sikerülhet, ha ehhez saját maga is hozzájárul.
Ugyanakkor a CNBC leszögezi, hogy az ügy a Facebook számára rosszabbkor nem is jöhetett volna, hiszen az elmúlt időszakban a biztonsági előírások megsértése, az adatszivárgási botrányok alaposan megtépázták a cég tekintélyét.

Scott Stringer, New York városának számvevője szerint

Forrás: AFP/Josh Edelson

Egy kisebb tulajdonos, a Trillium Asset Management kezdeményezte nemrégiben Zuckerberg leváltását és azóta több nagy befektetési alap is csatlakozott hozzá.

A Facebook atyjának eltávolítására nem ez az első kísérlet, ám a korábbi próbálkozások rendre elbuktak.

A mostani kezdeményezésről a cég jövő évi közgyűlésén dönthetnek. A Facebook részéről nem kommentálták a történteket.