Számos európai szakszervezet tervezi a többnapos munkabeszüntetést, amennyiben a fapados légitársaság nem változtatja meg álláspontját – állítja a CNE és a LBC-NVK belga szakszervezet.

Szeptember 28-án a Ryanair légitársaság német, belga, holland, spanyol és olasz személyzete hagyta abba a munkát, ami 40 ezer utast érintett. A légiutas-kísérőket képviselő belga szakszervezetek most jelezték, hogy

az európai szakszervezetek ismét munkabeszüntetést terveznek: „úgy döntöttek, próbaidőt adnak a Ryanairnek, ahogy a cég a saját munkatársaival is teszi".

IllusztrációForrás: AFP/Andreas Arnold

Ez azt jelenti, hogy ha a Ryanair nem változtat radikálisan hozzáállásán, akkor több napos sztrájkot hirdetünk az év vége előtt" – nyilatkozták a belga szakszervezetek.

A vita elsősorban a légitársaság azon gyakorlata ellen irányul, hogy dolgozóit az ír jog szerint alkalmazza, ez pedig számukra nemcsak kényelmetlenséget okoz, hanem nehezíti a hozzáférést a társadalombiztosítási ellátáshoz.

A belga szakszervezetek hozzátették, hogy az Európai Bizottságtól biztosítékot kaptak arra, hogy nyomást gyakorolnak az Unió országaiban a jogszabályok betartására. A Bizottság kijelentette, hogy a Ryanairnek tiszteletben kell tartania az uniós szabályokat azzal, hogy a munkavállalók azon országban kötnek munkaszerződést, ahol élnek, nem pedig Írországban, ahol a cég repülőgépei regisztrálva vannak.