Mindenki menekíti a pénzét Olaszországból

kamat, hozam, kötvény, profit
bankjegy HASZNÁLATI TÁRGY pénz TÁRGY
Budapest, 2011. augusztus 5. Euró bankjegyeket számol egy pénzváltó alkalmazottja Budapesten. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
Az olaszok egyre kevésbé érzik magukat biztonságban, miután az olasz kötvények és részvények elég gyenge teljesítményt nyújtanak, ugyanis a jelenlegi várakozások szerint az Európai Bizottság el fogja utasítani a jövő évi olasz költségvetési tervet, amelyet a hét elején nyújtottak be. Az euró pedig az elmúlt időszakban gyengült a svájci frankkal szemben. Ezért eddig sosem látott mértékben igyekeznek külföldre, elsősorban Svájcba menekíteni megtakarításaikat.
Vágólapra másolva!

A Zerohedge írása feleleveníti, hogy a jelenlegi olaszországi folyamatok sokakat emlékeztetnek a 2015-ben Görögországban lejátszódott eseményekre, amikor az ottani bankok kis híján fizetésképtelenné váltak.

Az olaszok egyre inkább pánikba esnek, és igyekeznek menteni a menthetőt.

Svájci frankra váltják az eurójukat és svájci bankszámlákra utalják át a pénzüket. A svájci Albacore Wealth Management részéről azt nyilatkozták az olasz Il Sole című lapnak, hogy egyre-másra érdeklődnek náluk olyan olaszok, akik 5 és 10 millió euró közötti megtakarítással rendelkeznek, hogy milyen formában tudnák náluk befektetni a pénzüket.

Persze a szupergazdagok már ebben is mindenki mást megelőznek: az igazán nagy halak már jó ideje szervezik vagyonuk külföldre menekítését.

Emellett a 200 és 300 ezer euró közötti megtakarítással rendelkezők is igyekeznek egyre gyorsabban lépni, mert egyre inkább felsejlenek előttük azok az emlékek, amikor Görögországban az ATM automatákban a készpénzhiány miatt korlátozták a felvehető összegek nagyságát. Ők nem szeretnének ilyen helyzetbe kerülni.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

– nyilatkozta a The Daily Telegraphnak Massimo Gionso, a milánói CFO Sim vezető befektetési menedzsere.

Az olaszok egyébként teljesen legálisan vihetik külföldre a pénzüket, miután nincs olyan törvény az országban, amely ezt tiltaná. Ha viszont valóban elmélyülne a pénzügyi válság Olaszországban, lehet, hogy korlátoznák a külföldre történő utalásokat. A legtöbben ezért még időben szeretnének lépni.