A McDonald's korábban bejelentette, hogy 2020-ra csak újrahasznosított alapanyagú termékeket szeretnének használni. Ennek a törekvésnek a keretében a vállalat teljesen száműzi a műanyag szívószálakat, és a műanyag pohárfedelekkel is hasonló terveik vannak.

A McDonald's a legnagyobb műanyagszennyező a világon, a vállalat pedig ezen szeretne változtatni. A briteknél vezetik ki először az eldobható szívószálakat, amelyből csak a szigetországban 650 milliót használtak évente 1400 éttermükben. A tervek szerint jövő év márciusáig a műanyag szívószálakat teljes mértékben leváltják a papírból készültek és hasonló sors várhat a poharak műanyagból készült fedeleire.

A McDonald's brit és ír vezérigazgatója, Paul Pomroy elmondta, hogy a cég élen jár a szívószálak kivezetésében Nagy-Britanniában.Azonban a francia franchise partnereik megelőzik őket, hiszen ott már egy ideje helyettesítették a műanyag fedeleket is. Hozzátette, hogy éppen ez az előnye egy ekkora franchise-nak, hiszen a partnerek folyamatosan képesek tanulni egymástól és megosztani tapasztalataikat.

IllusztrációForrás: Ancsin Gábor / Képszerkesztőség/www.kepszerk.hu/Ancsin Gabor

A brit környezetvédelmi miniszter, Michael Gove még korábban jelentette be, hogy a kormány teljesen betiltja a műanyag szívószálakat és fülpálcikákat, az új szabályozás pedig 2019 októbere és 2020 októbere között lép majd érvénybe.

A McDonald's a hónap elején közölte, hogy elébe megy a változásoknak és a műanyag szívószálak helyett papírból készülteket fog használni a jövőben.

Emellett elkezdtek kísérletezni a lebomló pohárfedelekkel is, de ez csak egyike a vállalat által vezetett projekteknek, amelyek célja, hogy visszaszorítsák a műanyaghasználatot. Pomroy ezek közül kiemelte, hogy jelenleg olyan szósztartót fejlesztenek, amely annyi idő alatt bomlik le, mint például egy darabka gyümölcs.