A kkv-k nem bíznak a Facebookban, mégis költenek rá

üzletember, vállalkozás, üzlet, business
Man leaning back at desk with hands behind head
Vágólapra másolva!
Tíz év alatt megtízszereződött a kis- és közepes cégek által használt marketing eszközök száma. Még mindig a Facebook dominál a kkv-k eszköztárában, de érezhetően romlik a megítélése: csökken a hatékonysága, nem tartják hitelesnek és nem bíznak benne – mondta Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő a 10. Marketing Expón.
Vágólapra másolva!

Több mint tíz éve, amikor első alkalommal készített el a Marketing Commando kutatást a kkv-k hirdetési megoldásairól, 11 eszköz közül választhattak a kkv-k, ma pedig már több mint száz közül.

A tíz leggyakrabban használt marketingeszközből öt ugyanakkor még mindig a kék óriáshoz köthető.

Nem meglepő tehát, hogy a listát idén is a Facebook céges oldal vezeti (64 százalék), a második leggyakrabban használt eszköz a honlap (50 százalék), amit a Facebook hirdetés (47 százalék), majd negyedikként az ajánlás (45 százalék) követ. Erősödött a blog használatának a népszerűsége (37 százalék), négy helyet javítva, ez az ötödik leggyakrabban használt eszköz.

Először került 10 közé az Instagram (33 százalék). Tavaly a 15. helyről a hetedik helyre ugrott, köszönhetően a platformot birtokló Facebook munkálkodásának. A GoogleAds évek óta bebetonozta magát a tízes listán és stabilan őrzi a pozícióját.

A keresőoptimalizálás ugyanakkor évről-évre veszít a népszerűségéből, idén a tizedik helyre volt már csak elég a 29 százalékos arány.

A legnépszerűbb kkv marketingeszközök 2018-ban:

  1. Facebook céges oldal
  2. Saját honlap
  3. Facebook hirdetés
  4. Ajánlás
  5. Blog, saját honlapon ↑+4
  6. Facebook poszt kiemelés ↓-1
  7. Instagram oldal ↑+8
  8. GoogleAds
  9. Facebook csoport
  10. Keresőoptimalizálás ↓-3

Ha a hatékonyság szempontjából vizsgáljuk a marketing eszközöket, a Facebook már nem szerepel olyan jól. Csak a Facebook hirdetés került a tíz leghatékonyabbnak értékelt eszköz közé ötödikként, míg egy évvel ezelőtt a harmadik volt. A Facebook céges oldal ma a 16., de 2017-ben még az ötödik leghatékonyabb eszköz volt. A Facebook üdvöskéje az Instagram oldal, de hatékonyság szerint csak a 20.

Ahhoz, hogy jól menjen a biznisz, hirdetni kell - ebben a Facebookot részesítik előnyben a cégek, mert ahhoz nem szükséges szakember Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura

A leghatékonyabb marketing eszköz a válaszadók szerint továbbra is az ajánlás.

Talán nem véletlen: ma a bizalom a legnagyobb érték.

A válaszadók 59 százaléka bízik a Google-ben mint hirdetési eszközben, míg a Facebookban 48 százalék. Még beszédesebb, hogy mint információ forrást a Google-t a válaszadók 57 százaléka tartja hitelesnek, míg a Facebookot 19 százalék. Bár ez semmit sem jelent abból a szempontból, hogy az egyik egy kereső, a másik pedig egy közösségi platform.

A Facebook népszerűsége ennek ellenére vitathatatlan, és ez annak köszönhető, hogy míg a Facebook hirdetéseket a kkv-k maguk is be tudják állítani egyszerűen, addig a GoogleAds kezeléséhez a többségnek szakember kell. A Facebook hirdetést a válaszadók 82 százaléka végzi házon belül, míg a GoogleAds kezelését 64.

Akkora a választék marketing eszközökből, hogy egy kisvállalkozás vezetője, vagy marketingese egyre nehezebben látja át.

Ebben a helyzetben sokan választják a divatos és kényelmes, saját maguk által üzemeltethető marketing eszközöket a hatékony megoldások helyett. Wolf Gábor szerint azonban hiba sok időt és pénzt fecsérelni ezekre.

Egy kkv számára 3-4 bevált, hatékony eszköz alkalmazása javasolt, ami mellett lehet 1-2 divatos, kockázatosabb eszközzel kísérletezni.

Cikkünk az Mmonline.hu írását felhasználva készült.