Óriási a verseny a brit kiskereskedelmi láncok között, melyek egyre nehezebb helyzetbe kerülnek az Aldi és a Lidl növekvő piaci részesedése miatt. A négy nagy angol cég közül most az Asda jelentette be, hogy rengeteg dolgozójától kénytelen megválni.

A BBC arról ír, hogy az Asda menedzsmentje megkezdte az egyeztetéseket a munkavállalókkal belső átszervezésekről, ám a hírek szerint valójában ez azt jelenti, nagyjából 2500 dolgozóját teheti lapátra az áruházlánc.

IllusztrációForrás: DPA/AFP/Gero Breloer

Az Asda mögött 1999 óta az amerikai behemót, a Walmart áll, ám úgy látszik, ez sem jelent elég támogatást. Nemrégiben a Sainsburyvel való összeolvadás mellett döntöttek. Ha azt a versenyjogi hatóságok jóváhagyják, akkor a Tesco és a Morrison's mellett már csak három hagyományos brit kiskereskedelmi lánc marad meg a szigetország piacán, néhány kisebb vállalat, és a két német diszkontlánc társaságában.

Az Asda vezetése szerint a leépítésre a versenyképesség megőrzése céljából van szükség. A menedzsment úgy véli, a cégnek figyelembe kell vennie a munkavállalók szerepének és munkaidejének megváltozását.

Az elbocsátás várhatóan elsősorban a pékségek, töltőállomások és az irodai területeken dolgozókat érinti majd.

Az Asda-dolgozókat képviselő szakszervezet máris reagált a hírre. Képviselőjük azt mondta, megdöbbentő, hogy a cég a karácsonyi időszak előtt lépné meg a leépítést, amit ráadásul szerintük a cég üzleti eredményei egyáltalán nem is indokolnak.

Hozzátette: minden egyes munkatárs megtartásáért foggal-körömmel küzdeni fognak.