Hamarosan 80 milliárd forint új forrás érkezik a kkv-szektorba

üzletember, üzletkötés
16581358 - business people shaking hands make deal and sign contract
Vágólapra másolva!
Összesen több, mint 80 milliárd forintnyi kockázati tőkére pályázhatnak majd magyar mikro-, kis- és középvállalkozások, köszönhetően annak, hogy hamarosan megkezdi a tőkekihelyezést az új Jeremie-forrásokat kezelő nyolc hazai kockázati tőkealap.
Vágólapra másolva!

Augusztus végén kezdte meg működését az a nyolc új kockázati tőkealap, melyek az új Jeremie-forrásnak nevezett európai uniós, innovációs célú tőke kihelyezését kezelik a Magyar Fejlesztési Bank megbízásából.

Az európai uniós pályázati források célja, hogy innovatív projektek megvalósulását támogassa, túlnyomórészt a Közép-Magyarországon kívüli, kevésbé fejlett hazai régiókban.

Az úgynevezett GINOP 8.1.3/B-17 Intelligens Szakosodási Kockázati Tőkeprogram keretében összesen hét új kockázati tőkealap indul, amelyek tőkéje 9,34 milliárd forint európai uniós forrásból, illetve az ezt kiegészítő (minimum 23 százalékos) magánforrásból áll össze. Az alapok így a működési költségeiket leszámítva egyenként mintegy 10 milliárd, összesen körülbelül 75 milliárd forintnyi tőkét tudnak majd kihelyezni.

A hazai innovációt összesen 80 milliárd forinttal támogatja majd a nyolc tőkealap Forrás: 123RF

A támogatandó projekteknek illeszkedniük kell a hazánk kutatás-fejlesztés és innovációs irányait kijelölő Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) célterületeihez. Ennek megfelelően a közbeszerzésen nyertes tőkealapok az alábbi területeken megvalósuló projektekbe fektetnek majd:

  • egészséges társadalom és jólét (FINATECH Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.)
  • IKT technológiák és szolgáltatások (kivéve Smart City) (X-Ventures Alpha Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.)
  • agrárinnovációk (Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt.)
  • Smart City (kivéve IKT) (CV Alapkezelő Zrt.)
  • intelligens technológiák és szolgáltatások (Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.)
  • fejlett jármű és egyéb gépipari technológiák (DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.)
  • fenntartható környezet, tiszta és megújuló energiák (X-Ventures Béta Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.)

A hét GINOP alap projektenként minimum 200 millió forint és maximum 1,5 milliárd forint közötti tőkét helyezhet ki.

A fentieken kívül az úgynevezett VEKOP 2.1.2-17 Intelligens Szakosodási Kockázati Tőkeprogram keretében szintén egy új tőkealap jön létre, amelynek tőkéje 5,13 milliárd forint európai uniós forrásból, illetve az ezt kiegészítő magánforrásból (minimum 40 százalék) fog állni, ennek nyertese a Gran Private Equity, mely egyetlen alapként Közép-Magyarországon megvalósuló projekteket is finanszírozhat.

A tőkekihelyezés során előnyt élveznek majd a nagy növekedési potenciállal rendelkező, technológiailag innovatív projektek.

Az új Jeremie-alapok összesen 150 innovatív vállalkozásba fognak majd befektetni a következő öt év során.

A Drukka Startup Studio által indított Progress Bar esemény létrejöttét a Baconsult angyalbefektetői csapata, valamint az Arete egyaránt támogatta. A Nokia a helyszín biztosításával állt a startup közösség és a meetup sorozat mellé - írja a közlemény.