Az utóbbi években érezhetően visszaszorult az Olaszországból érkező hordós borok importja, kevesebb a hamis és a hibás bor is - közölte a Világgazdasággal Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.

A napilap pénteki számában megjelent cikk szerint az élelmiszer-biztonsági hatóságnál 2010 óta kiemelt feladat az élelmiszer-hamisítás, ezen belül a borhamisítás elleni fellépés.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatai szerint 2011-ben még csaknem 360 ezer, tavaly pedig már csak 106 ezer hektoliter hordós bor érkezett Olaszországból. Bognár Lajos szerint ezeknél a tételeknél korábban nyomon követési, valamint a minőséggel kapcsolatos gondok voltak.

A helyettes államtitkár elmondta, kiemelten azokon a területeken tartanak ellenőrzéseket, amelyeken korábban gyakrabban voltak hamísítások, illetve ahol nagyon nagy gazdasági kárt okozhatna a borpancsolás. Legutóbb például a Tokaj-hegyaljai borvidéken volt egy négynapos ellenőrzés. Ennek során 25 borászati egységből két helyen tapasztaltak súlyosabb adminisztratív hiányosságokat, ez a tíz évvel korábbi vizsgálattal összevetve jobb eredmény - olvasható a Világgazdaságban.