Megvan a részvénypiaci esés egyik központi oka

tőzsde, kereskedés, részvény, kereskedő, New York, Dow Jones
A Dow Jones index miatt aggódik az egyik kereskedő a New York-i tőzsdén.
Vágólapra másolva!
Az októberi részvénypiaci eladási hullám több szempontból is igen komoly meglepetésként hatott. Mindazonáltal van egy olyan tényező, amely segítségével mégis érthetővé válik a szakadás: ez pedig a dollár erősödése.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetek részvénypiaci esései elég jelentős meglepetésként hatnak, figyelembe véve, hogy az Egyesült Államokban a legtöbb vállalat igen nyereségesen teljesít, az adócsökkentések hatásai még mindig érezhetők, a profitok erősek, a céges kilátások pedig általában pozitívak. Vagyis

látszólag semmi nem indokolja a most tapasztalt zuhanásokat.

Van azonban egy tényező, amely felől mégis megfogható a jelenség egésze: az erős amerikai dollár.

Nem véletlen, hogy a vállalati gyorsjelentések mellett megfogalmazott vezetői véleményekben gyakran megjelenik az erős dollár negatív hatása, mivel ennek következtében a cégek egyre drágábban tudnak üzletelni külföldön – írja a CNBC.

Profitok és félelmek

A U.S. Dollar Index (amely a dollár erejét méri egy vezető devizákból összeállított kosárral szemben) a múlt hónapban újabb 2 százalékot erősödött, miközben az S&P 500 részvényindex ugyanebben az időszakban lejtmenetbe kezdett. Mindeközben pedig több vállalat is jelezte,

súlyosan érinti őket a kellemetlen devizahatás.

A 3M például a legfrissebb prognózisában részvényenként 5 centes profitcsökkenést vetített előre a devizamozgások miatt, míg korábban 10 centes pluszra számítottak.

A U.S. Dollar index alakulása Forrás: Investing.com

Ha pedig az erősödő dollárhoz hozzáadjuk az emelkedő kamatokat, a dráguló üzemanyagot, valamint a vámháború korai hatásait a feldolgozóiparban használatos fémek (például az acél és alumínium) importjára nézve, akkor nem meglepő, hogy a cégvezetők rövidtávon igen óvatos hangot ütnek meg, noha az általános üzenet továbbra is pozitív.

Ez utóbbi, relatíve optimista véleményt támasztja alá például Nick Raich, az Earnings Scout kutatócég vezérigazgatójának megjegyzése is. Raich szerint ugyanis

semmi bizonyíték nincs arra, hogy 2019 első és második negyedévében valósággá válhatnak a mostani félelmek.

Hozzátette, a jelenlegi várakozások szerint 8 százalékos bevétel-növekedés várható az S&P500 – ebben a negyedévben már jelentett – cégeitől, ezzel pedig simán lenyomják a várt költségnövekedéseket.

Mindazonáltal a vállalati gyorsjelentésekből egyértelműen kiolvasható, hogy a cégek reflektálnak az erősebb dollárból fakadó negatív nyomásra, és igyekeznek korrigálni az előrejelzéseiket, illetve az üzleti tervekben is megpróbálnak alkalmazkodni a helyzethez.

Az üzemanyag nyomása

Az erős dollár azonban nem az egyetlen hátráltató tényező a cégek számára. Például a Southwest Airlines rekordprofitról számolt be a harmadik negyedévre, majd gyorsan le is törte a kiugró optimizmust, amikor jelezte,

a költségei a vártnál gyorsabban emelkednek – elsősorban a dráguló üzemanyag miatt.

Egy másik nagy légitársaság, az American Airlines pedig azt közölte, az üzemanyagárak 42 százalékos emelkedése, a rekord magas bevétel mellett is, elvitte a nyereségének egyharmadát.

Az üzemanyagárak is nyomást helyeznek a profitokra Forrás: 123rf.com

Noha a jövő évre vonatkozó vállalati kilátások viszonylag optimisták a bevételek területén, illetve számos cég jelezte, hogy valamennyi költségemelkedést még át tud hárítani a fogyasztókra, a haszonkulcsok csökkenése egyre nagyobb nyomást okozhat a következő időszakban. A Morgan Stanley elemzői hangsúlyozták, leginkább olyan szektorok sérülékenyek ebből a szempontból, mint a technológia, a szállítmányozás vagy a nem alapvető fogyasztási javak területe.