GfK: egyre nagyobb Magyarországon az egy főre jutó vásárlóerő

nő vásárlás Shopping veszély! Hogyan kerülheted el, hogy felesleges holmikat vásárolj?
Vágólapra másolva!
Magyarországon idén 6654 euróra nőtt, vagyis tavalyhoz képest több mint 7 százalékkal bővült az egy főre jutó vásárlóerő, míg az európai növekedési átlag 2,5 százalék - derül ki a GfK most közölt éves felméréséből.
Vágólapra másolva!

A piackutató szerint 677 millió európai 9,7 ezer milliárd euróval rendelkezik. Vásárlóerejük, vagyis a kiadásokra és a megtakarításokra jutó vagyonuk átlaga 14 292 euró, de nagy az eltérés az országok között. A rangsort Ukrajna zárja fejenként 1318 euróval, a lista élén pedig Liechtenstein áll 65 ezer eurót meghaladó összeggel. Svájc az egy főre jutó 40 456 euróval a második, Izland majdnem 33 ezer euróval a harmadik.

A vásárlóerő az összesítés szerint 17 államban átlag feletti, 25 ország átlag alatti.

Magyarország a 29. helyen álló Lengyelországot követi az európai átlag 47 százalékát kitevő vásárlóerővel.

Az országon belüli régiós rangsort továbbra is Budapest vezeti az országos átlagot 23 százalékkal meghaladó 8191 euróval.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A vásárlóerő a főváros környéki és a dunántúli megyékben jelentősebb,

az utolsó helyen álló Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében viszont 5281 euróval.

A leggazdagabb és legszegényebb megyék közötti különbség idén nem változott érdemben - közölték.

Az 5000 főnél népesebb települések rangsorának élén (Budapest nélkül tekintve) Üröm áll, az utána következő sorrend: Budaörs, Solymár, Nagykovácsi, Paks, Szentendre, Diósd, Gödöllő, Győrújbarát, Törökbálint.

A fővárosi kerületek rangsorában a XII. kerület áll az élen, ahol a legnagyobb a vásárlóerő országos átlaghoz viszonyított aránya (vásárlóerő index), 185,6. A tizedik helyen a XIV. kerület áll, 122,2-es értékű mutatóval.

A GfK évenkénti összesítése az adózás után egy főre jutó, rendelkezésre álló, elméletileg elkölthető jövedelmet vizsgálta a személyi jövedelemadó-bevallásból származó adatok, a társadalmi transzferekkel kapcsolatos statisztikák és a gazdasági intézetek előrejelzései alapján.