Magyarországon idén 6654 euróra nőtt, vagyis tavalyhoz képest több mint 7 százalékkal bővült az egy főre jutó vásárlóerő, míg az európai növekedési átlag 2,5 százalék - derül ki a GfK most közölt éves felméréséből.

A piackutató szerint 677 millió európai 9,7 ezer milliárd euróval rendelkezik. Vásárlóerejük, vagyis a kiadásokra és a megtakarításokra jutó vagyonuk átlaga 14 292 euró, de nagy az eltérés az országok között. A rangsort Ukrajna zárja fejenként 1318 euróval, a lista élén pedig Liechtenstein áll 65 ezer eurót meghaladó összeggel. Svájc az egy főre jutó 40 456 euróval a második, Izland majdnem 33 ezer euróval a harmadik.

A vásárlóerő az összesítés szerint 17 államban átlag feletti, 25 ország átlag alatti.

Magyarország a 29. helyen álló Lengyelországot követi az európai átlag 47 százalékát kitevő vásárlóerővel.

Az országon belüli régiós rangsort továbbra is Budapest vezeti az országos átlagot 23 százalékkal meghaladó 8191 euróval.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A vásárlóerő a főváros környéki és a dunántúli megyékben jelentősebb, az utolsó helyen álló Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében viszont 5281 euróval.

A leggazdagabb és legszegényebb megyék közötti különbség idén nem változott érdemben - közölték.

Az 5000 főnél népesebb települések rangsorának élén (Budapest nélkül tekintve) Üröm áll, az utána következő sorrend: Budaörs, Solymár, Nagykovácsi, Paks, Szentendre, Diósd, Gödöllő, Győrújbarát, Törökbálint.

A fővárosi kerületek rangsorában a XII. kerület áll az élen, ahol a legnagyobb a vásárlóerő országos átlaghoz viszonyított aránya (vásárlóerő index), 185,6. A tizedik helyen a XIV. kerület áll, 122,2-es értékű mutatóval.

A GfK évenkénti összesítése az adózás után egy főre jutó, rendelkezésre álló, elméletileg elkölthető jövedelmet vizsgálta a személyi jövedelemadó-bevallásból származó adatok, a társadalmi transzferekkel kapcsolatos statisztikák és a gazdasági intézetek előrejelzései alapján.