A britek eddig példátlan lépésre készülnek: a világon először megadóztatnák a nagy techcégeket. Az úgynevezett „digitális adót” 2020-tól vezetnék be, és éves szinten 400 millió fontot meghaladó bevételt várnak tőle.

Nagy-Britanniában a technológiai cégeknek helyi bevételük 2 százalékát kellene befizetniük a központi büdzsébe. A maga nemében teljesen új adónem szigetországi bevezetése az első lépés lehet azon az úton, amely elvezethet a digitális korszak adószabályainak újraírásához.

A The Wall Street Journal cikke kiemeli, hogy egyre több országban terveznek hasonló adót kivetni ezekre a cégekre, hiszen napjainkban a gazdasági aktivitás egyre nagyobb arányban az online térben zajlik. Spanyolországban hamarosan szintén hasonló intézkedés bejelentését tervezik, de az erről szóló törvénytervezetet még el kell fogadnia a parlamentnek.
A nagy techóriásokat már jó ideje bírálják azért, mert leányvállalataik csupán minimális adót fizetnek az adott országban, ahol működnek.

Másodpercenként 5 új profilt regisztrálnak a FacebookonForrás: Origo

Az új szabályok a keresőmotorokat, a közösségi médiaplatformokat és az online piactereket egyaránt érinteni fogják.
Az érintett óriásvállalatok, mint az Alphabet (Google), az Amazon és a Facebook számára az új adó önmagában nem jelent jelentős többletterhet, viszont az első konkrét intézkedést jelentik az eddigi adózási feltételek megváltoztatásának irányában.A Facebook brit leánya tavaly például 1,26 milliárd fontos bevételt ért el, viszont mindössze 17,19 millió fontnyi adót fizetett utána.