Megnyitotta kapuit a légikikötő, mely a világ legnagyobb forgalmúja lesz

2018.10.30. 11:35

Megnyitották Isztambul új repülőterét, a Török Köztársaság 1923-as kikiáltásának 95. évfordulóján. A török elnök az ünnepségen bejelentette, hogy a légikikötő neve Isztambul repülőtér lesz.

Isztambul nem csupán Törökország legnagyobb városa, de legértékesebb márkája is – fogalmazott Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Egyelőre a repülőtér egy részét adták át, amely évi 90 milliós utasforgalom lebonyolítására lesz képes.

Erdogan elmondta: amikor az új repülőtér első szakasza teljes kapacitására ér, az Atatürk repülőteret – Isztambul jelenlegi két légikikötője közül a nagyobbikat – lezárják az utasszállító légiforgalom előtt.

A török elnöki sajtóiroda felvétele Recep Tayyip Erdogan török elnökről az isztambuli új repülőtér átadóünnepségénForrás: MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda/-

Az Atatürk repülőtér egyebek mellett vásárok helyszínéül fog szolgálni.

Az új repülőtér a végső, negyedik fázisban, előreláthatólag 2028-ra, évi 150 millió, de ha szükséges, évi 200 millió utas kezelésére is képes lesz. Ezzel Isztambul új repülőtere lehet a világ legforgalmasabb légikikötője – mondta Erdogan, aki kiemelte: a repülőtér az elkövetkező tíz évben 120 ezer ember számára ad munkát.

A 76,5 millió négyzetméteres területen, az első fázisban, három kifutópálya működik majd, számuk a későbbiekben hatra bővül. A 42 hónap alatt épített főterminál alapterülete 1,4 millió négyzetméter, amelyhez egy 90 méter magas irányítótorony is társul.

Földi személyzet az isztambuli új repülőtéren a hivatalos megnyitó előttForrás: MTI/EPA/Erdem Sahin

Recep Tayyip Erdogan arról is beszámolt, hogy a beruházás összértéke 10 milliárd 247 millió euró (3317 milliárd forint). A 2013-ban meghirdetett tendert egy öt cégből álló konzorcium nyerte el.

A török elnök felszólalásában úgy fogalmazott, hogy az új repülőtér következtében "újra kell rajzolni" Európa légterét, mivel a legfontosabb átszállási pont Isztambul lesz.

A földrészek közötti járatok útvonala nagymértékben megváltozik – vélekedett Erdogan, aki korábban győzelmi emlékműnek is nevezte az új légikikötőt.

Törökország elhatározta, hogy egyike lesz a világ tíz legnagyobb gazdaságának, valamint azt, hogy a béke, a biztonság és a jólét jelképévé váljon – mondta.

Isztambul új repülőtere a metropolisztól északnyugatra, a nagyváros európai oldalának külterületén kapott helyet, közel a Fekete-tengerhez, közúton mintegy 45,5 kilométerre a központban található Taksim tértől.

Vendégek az isztambuli új repülőtéren a hivatalos megnyitó napjánForrás: MTI/EPA/Erdem Sahin

Az Anadolu török állami hírügynökség adatai szerint a repülőtérhez 70 ezer férőhelyes nyitott és zárt autóparkoló tartozik majd. A területen mintegy 9 ezer kamerát helyeztek el, köztük olyanokat is, amelyek az arc- és rendszámfelismerő rendszerükön túl akár a gyanúsan viselkedőket is képesek kiszúrni.

Az új légikikötő képes lesz kiszolgálni a legnagyobb utasszállító repülőgépeket, így az Airbus A380-ast és a Boeing 747-8-ast is. A tervek szerint a repülőtérről nagyjából 250 légitársaság indít majd járatokat a világ több mint 350 pontjára.

Az első járatot a Turkish Airlines indítja október 31-én a török fővárosba, Ankarába. November 1-jén egy gép repül majd Antalyába, valamint november 2-án Izmirbe. Az első külföldi járatok november 1-jén Észak-Ciprusra, november 8-án Bakuba indulnak.

A török Állami Repülőtér Üzemeltető (DHMI) főigazgatója, Funda Ocak hétfőn a Demirören török hírügynökség azt nyilatkozta, hogyaz Atatürk repülőtéren december 31-éig folytatódik az utasszállító légiközlekedés, utána viszont teljesen leáll a légi forgalom.

Addig az új repülőtér az első járatoktól kezdve napi öt repülőt fogad és indít.

A török elnöki sajtóiroda felvételén Recep Tayyip Erdogan török elnök reptéri járművet vezet a felesége, Ermine Erdogan mellett az isztambuli új repülőtér átadóünnepségénForrás: MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda/-

Az Isztambul repülőtér megnyitó ceremóniáján a külföldi résztvevők között volt Aleksandar Vucic szerb elnök, Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Denis Zvizdic bosnyák miniszterelnök, Hashim Thaci koszovói elnök, Ilir Meta albán elnök, valamint Alan Duncan európai és amerikai ügyekért felelős brit államtitkár is.

Februárban a munkaügyi minisztérium azt közölte, hogy 27 dolgozó vesztette életét 2015 májusa, tehát az építkezés kezdete óta. A BBC Türkce, a brit közszolgálati adó török nyelvű kiadása szerint szeptemberben a rendőrség mintegy 600 sztrájkoló munkást őrizetbe vett, közülük 27-et pedig le is tartóztatott, miután a munkakörülmények ellen tiltakoztak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK