2018 szeptemberében az ipari termelői árak összességében 6,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. Az árváltozás hátterében alapvetően a bérek növekedése, az olajár-emelkedés és a forint gyengülése állt.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 8,2 százalékkal nőttek, ezen belül a hattizednyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 7,8, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 9,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten.

Az ipar exportértékesítési árai 6,0 százalékkal nőttek az előző év szeptemberihez viszonyítva.

Forrás: AFP/Peng Hongwei

2018. szeptemberben a 2017. szeptemberihez képest:

  • Az ipar belföldi értékesítési árai 8,2 százalékkal emelkedtek. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 11, a beruházási javakat gyártókban 4,5, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,4 százalékkal nőttek az árak.
  • Az ipari exportértékesítés árai 6,0 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 96,4 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 5,2, a 3,4 százalékos részarányú energiaiparban 28 százalékkal nőttek az árak ágazatspecifikus világpiaci hatások következtében.

2018. január–szeptemberben a 2017. január–szeptemberihez képest:

  • A belföldi értékesítés árai 5,7, az exportértékesítésé 5,4 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 5,5 százalékkal magasabbak voltak.