Miből vegyünk laptopot?

Egy pizsamában a kedvenc fotelünkből - Az online vásárlás top 10 előnye laptop reggel trend
Vágólapra másolva!
Egy-egy nagyobb kiadás, jelentősebb értékű vásárlás nem sorolható mindig a rongyrázás vagy a meggondolatlan luxuskiadás kategóriájába. Sokszor a józan ész vagy akár a kényszer is szülhet extra kiadást. Tegyük fel, hogy valaki fel akar mondani a munkahelyén, hogy önállóan boldoguljon.
Vágólapra másolva!

Képzeletbeli szakértőnk olyan maszek ajánlatokat kap, amelyekkel jól boldogulnak, de azokat nem tudja összeegyeztetni a munkahelyi feladataival. Ezért úgy dönt, szabadúszóként folytatja, és ehhez saját maga alakítja ki a szükséges infrastruktúrát. Ám itt kezdeti beruházás kell. Praktikusan egy laptop, mert az asztali gép otthon már alig használható másra, mint hogy legyen rajta egy virágcserép. És ha már lesz új munkaeszköze, olyat akar, amelyik gyors, okos, és évek múlva is versenyképes lesz. Egy ilyen gép azonban több százezer forint, és ekkora összeget nem könnyű előteremteni.

Mit lehet ilyenkor tenni. Mivel épp a vállalkozása elején van, a felmondást követően minden tartalékra szüksége lesz, vagyis nem akarja minden készpénzét laptopra költeni. Jobb lenne valamilyen részletfizetés. Ez lehet áruhitel vagy személyi kölcsön is. De melyik lehet a jobb?

Az áruhitelekről szóló hirdetések rendre azt harsogják, hogy ez a hitel nullaszázalékos. Ez azt jelenti, hogy ingyen van?

Korántsem. Az áruhitelek THM-je valóan nulla százalék, ebben nem is trükközhet egyetlen pénzintézet sem, a szabályok ugyanis meglehetősen szigorúak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy tényleg ingyen van. Az áruhitellel adott termékek árába ugyanis egyszerűen eleve beépítik a hitel költségét. Vagyis lehet, hogy a kamat nulla, de a termék ára magasabb.

Laptopvásárlásnál is érdemes először körbenézni Forrás: Thinkstock

A netes keresőkben kutakodva gyorsan kiderül, hogy adott termék, jelen esetben a laptop más boltokban olcsóbb – ott persze nem is kínálnak nullaszázalékos hitelt mellé. Érdemes tehát kiszámolni,

mi éri meg jobban: megvenni drágábban a laptopot, és kapni hozzá nullaszázalékos hitelt, vagy megkeresni a lehető legolcsóbb ajánlatot, és akár az egész vételárra, akár annak egy részére személyi kölcsönt felvenni.

Drágább-e annyival a személyi kölcsön, mint amennyivel többe kerül az áruhiteles laptop? Ha összességében jobban jön ki a legolcsóbb ajánlattal, akkor semmi sem indokolja áruhitel felvételét.