Így kell kiadni az apaszabadságot folyamatos munkarend esetén

újdonsült szülő baba bébi csecsemő idill nyugalom "Ambiciózus anyuka munkába állna" - szülés után a munkaerőpiacon család
A gyermekek körüli teendők vonatkozásában nem anyai és apai, hanem szülői feladatokról kell beszélnünk
Vágólapra másolva!
Egy olvasó írt a Hrportál.hu-nak egy levelet, melyben azt panaszolta, hogy a párja 12 órás folyamatos munkarendben dolgozik, és a munkahelye nem akarja kiadni az 5 nap apaszabadságot, mely a gyermek születését követő 60. napig 5 nap pótszabadságként jár. A munkáltató úgy értelmezte a jogszabályt, hogy a munkarend szerint járó szabadnapok is beletartoznak ebbe. Szabályosan járt el a munkáltató?
Vágólapra másolva!

Dr. Fodor T. Gábor munkajogi szakértő válasza szerint a férjet öt munkanap pótszabadság illeti meg, amelyet a szülést követő második hónap végéig kell kiadni, az apa kérésének megfelelő időpontban.

A munkaidőbeosztás kapcsán a pótszabadság ugyanúgy számolandó, mint a rendes szabadság.

Ez azt jelenti, hogy az általánostól eltérő munkarendben dolgozók esetén (ilyen a kérdező férje is), két módszert határoz meg a törvény. Az első szerint a beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni a szabadságot, nyolc órával. Ebben az esetben a hét minden napja munkanapnak számít, kivéve a munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapot és a munkaszüneti napot. A másik módszer az lehet, hogy a munkavállaló a munkaidő-beosztással azonos tartamra mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége alól, ez lényegében az órában történő szabadságkiadást jelenti, tehát - némileg leegyszerűsítve - egy 12 órás műszakra „másfél" nap szabadságot ad ki ilyenkor a munkáltató.

Az apát a gyermek születését követő 60. napig 5 nap pótszabadság illeti meg, melyet rendes szabadságként kell kiadni Forrás: Thinkstock

Mivel a munkáltató egyik, a törvény által engedélyezett módszernek sem felelt meg, ezért nem járt el jogszerűen.

Bővebben is olvashatnak a témáról a Hrportál.hu cikkében.