A Mol-csoport 708 millió dollár tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el az idei harmadik negyedévben, 23 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában, ez az utóbbi három év legjobb negyedéves eredménye - közölte a Mol Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A pénzügyi jelentés szerint az első három negyedév EBITDA-ja meghaladja a 2 milliárd dollárt.
Forintban számolva az újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDA 197,4 milliárd forint volt a harmadik negyedévben, az előző év azonos negyedévében elért 150 milliárd forint után. Az eredmény meghaladta a várt 188,8 milliárd forintos piaci konszenzust.
A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki szerint az erős harmadik negyedéves eredményeknek köszönhetően elérhető közelségbe került az év során megemelt, 2,4 milliárd dolláros EBITDA-cél teljesítése vagy túlteljesítése, miközben jelentős eredményeket értek el a 2030-as stratégia átfogó átalakítási folyamatainak megvalósításában is.A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült jelentés szerint az egyszerűsített szabad cash-flow 22 százalékos emelkedés mellett 398 millió dollárt ért el a harmadik negyedévben. Így az első három negyedévben az egyszerűsített szabad cash-flow 1,29 milliárd dollárt tett ki, ami már most eléri az éves célsáv felső értékét.
Az értékesítés nettó árbevétele 5,2 milliárd dollár (1450 milliárd forint) volt, a tavalyi harmadik negyedévben elért mintegy 4 milliárd dollár (1046 milliárd forint) után.

Forrás: MTI/Marjai János

 Az elnök-vezérigazgató kiemelte az EBITDA és a szabad cash-flow növekedését, ami értékelése szerint a magas olajárak miatt elért jobb kutatás-termelési eredményeknek, a fogyasztói szolgáltatások üzletág kétszámjegyű növekedésének, valamint a romló makrogazdasági környezet ellenére kiegyensúlyozott eredményeket elérő feldolgozás-kereskedelem üzletágnak köszönhető.

Az idei harmadik negyedévben írtuk alá a vállalatcsoport kiemelt projektje, a poliol-üzem tervezési, beszerzési és kivitelezési feladataihoz kapcsolódó szerződéseket, valamint stratégiai együttműködést kötöttünk a műanyag hulladék újrahasznosítása terén is - tette hozzá Hernádi Zsolt.
A kutatás-termelés speciális tételek nélküli EBITDA-ja 319 millió dollárra (89 milliárd forint) emelkedett a harmadik negyedévben, ez 70 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, köszönhetően az emelkedő gáz- és olajáraknak.Az átlagos napi termelés kissé csökkent a harmadik negyedévben, így napi 108 300 hordó olajegyenértéket tett ki. Az Egyesült Királyságban található Catcher mezőn elindult kőolajtermelés ellensúlyozni tudta a szokásos éves karbantartási munkálatok miatt kieső termelést.

Forrás: MTI/Marjai János


A feldolgozás-kereskedelem üzletág csaknem 262 millió dolláros (72,9 milliárd forint) újrabeszerzési árakkal becsült "tiszta" EBITDA-val zárta a harmadik negyedévet.

A fogyasztói szolgáltatások szegmens továbbra is kétszámjegyű növekedést produkált, a nem üzemanyag termékek növekvő árrése és a közép-kelet európai üzemanyag-piaci trendek eredményeképpen. A csaknem 147 millió dolláros (40,9 milliárd forint) negyedéves EBITDA újabb rekorderedmény, 11 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A vállalatcsoport 2015-ben bevezetett Fresh Corner koncepciója szerint átalakított értékesítési pontok száma 363-ról 606-ra emelkedett az elmúlt 12 hónap során.
A gázszállítási üzletág EBITDA-hozzájárulása a harmadik negyedév során 25 millió dollár (7 milliárd forint) volt, amely az alacsonyabb szállítási volumenek és az emelkedő energiaárak miatt alacsonyabb a 44 millió dolláros (11,5 milliárd forint) bázishoz képest.