A tévét és a hagyományos sajtót is lenyomják az új videók

Netflix
66214747
Vágólapra másolva!
A hirdetők olyan lendületesen költik a pénzt az úgynevezett on-demand videó-szolgáltatások terepén reklámokra, hogy az itteni növekedés mértéke maga mögött hagyja az olyan hagyományos médiafelületekét, mint a tévé vagy a nyomtatott sajtó.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett on-demand videó-szoláltatások globális reklámpiaca várhatóan 47 milliárd dollárosra bővül 2023-ig, ami majdnem duplája a 2018-as méretnek. Jelenleg Kína vezeti a hirdetők rangsorát, ahogy a világ második legnagyobb gazdaságának márkái várhatóan 8 milliárd dollárt költenek el idén a streaming terepén. Ezzel Kína éppen lenyomhatja az USA-t, ahonnan a várakozások szerint 7,9 milliárd dollárnyi hirdetési összeg érkezik majd az iparágba – írja a CNBC a World Advertising Research Center (WARC) adatai alapján.

A hirdetéseket működtető on-demand videó-szolgáltatások között olyan szupersztárok vannak, mint a Hulu, az HBO Now, amelyek jelentősen különböznek például a Netflixtől és a hozzá hasonlóktól.

Utóbbi ugyanis havi előfizetési díjat szed be, azonban ezt követően már nem jelenít meg reklámokat a fogyasztóinak. Ez a két csoport adja a teljes on-demand videó piacot, amelynek összesített mérete globálisan elérheti idén a 68,7 milliárd dollárt, ami igen jelentős, 28,7 százalékos erősödés lenne a tavalyi 53,3 milliárdhoz képest.

Mindeközben a hagyományos tévéhirdetések piaca várhatóan 1,1 százalékkal, 139,9 milliárd dollárra fog erősödni ebben az évben, a rádióhirdetések pedig 0,6 százalékkal 24,4 milliárd dollárra emelkedhetnek világszerte. További fontos online terület a keresőplatformok (mint a Google) reklámpiaca, amely 11,8 százalékkal 103 milliárdosra bővülhet.

Új igények, új felületek

Noha a Netflix és a hozzá hasonló szolgáltatások egyre növelik a nézők igényét arra, hogy a műsorokat bárhol és bármikor megnézhessék, mivel ezek a vállalatok nem árulnak reklámfelületet a platformjaikon, a vállalatoknak más on-demand szolgáltatásokat kell megkeresniük, hogy elérjék a fogyasztókat – hangsúlyozta James McDonald, a WARC szakértője.

Egyre nagyobb az igény a bárhol és bármikor elérhető műsorokra Forrás: 123rf.com

Éppen ez indokolja, hogy az olyan cégek, mint az AT&T és az Amazon egyre inkább fedezik fel a reklámfelületeket értékesítő on-demand szektort, mégpedig azzal a nem titkolt céllal, hogy

komoly részesedést szerezzenek a 2023-ra várhatóan 47 milliárd dollárosra bővülő piacon

– tette hozzá McDonald.

A lépés pedig teljesen indokolt, mivel csak az Egyesült Államokban több százezer háztartás mondta vissza a kábeltévé előfizetését az elmúlt időszakban, és idén áprilisig 59,5 millió otthonban voltak elérhetők on-demand videó-szolgáltatások. Ez pedig éves alapon 17 százalékos bővülésnek számít. Az egyes szolgáltatók megoszlása alapján 73 százaléknál volt Netflix, 50 százaléknál a YoutTube vonatkozó szolgáltatása, 36 százalék fizetett elő az Amazon Prime-ra, míg 28 százalék a Hulura.

Kínai reklámok

A legnagyobb hirdetőnek számító Kínában azonban nem csupán az on-demand szolgáltatások népszerűek a hirdetők körében. Az ország cégei ugyanis jelentős összegeket költenek mindenféle tévéműsorral összefüggő hirdetésekre is. Ezzel pedig Kína mára a világ második legtöbb pénzt fordítja televíziós reklámokra – csak az USA előzi meg. A teljes összeg tavaly elérte a 10,9 milliárd dollárt.

A Baidu székháza Forrás: AFP/Imaginechina/Mi Duke

Kína ezzel ráadásul átvette a második helyezést az Egyesült Királyságtól, mivel a szigetország 10 milliárd dollárral lecsúszott a harmadik helyre.

Azonban mindkét ország eltörpül az Egyesült Államok lenyűgöző, 58,3 milliárd dolláros hirdetési aktivitása mellett.

A világ jelenleg második legnagyobb gazdaságának számító Kína már saját streaming szolgáltatásokkal is büszkélkedhet. A Baidu technológiai óriás kezében van az iQiyi nevű platform, amelynek június végén 67,1 millió előfizetője volt. Ez 75 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. Összevetésképpen, a Netflixnek 130 millió előfizetője volt ugyanekkor, ráadásul az amerikai videós nagyágyú egyes műsorait az iQiyi rendelkezésére bocsátotta, hogy így törjön be a kínai piacra.