Az osztrák OMV olajipari társaság is csatlakozott az elmúlt időszakban rekordokat döntögető olajcégekhez, hiszen megtisztított üzemi eredménye 31 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben. Ez pedig évtizedes viszonylatban is kiemelkedőnek számít.

A kamat- és adólevonások előtti eredmény 1,05 milliárd euró lett, ami meghaladta a 929 millió eurós előzetes várakozásokat – emeli ki a CNBC cikke. Ez egyben évtizedes csúcsot jelent az olajtársaságnál.

Az eredményesség növekedését az olajár-emelkedés mellett az támogatta, hogy megkezdődött a konszern abu-dzabi olajmezején a kitermelés.

Az OMV központja BécsbenForrás: AFP/ALEXANDER KLEIN/Alexander Klein

A cég nyeresége viszont valamivel alacsonyabb lett, hiszen az egy évvel korábbi 472 millió euró után az idei harmadik negyedévben 455 millió euróra csökkent.A kitermelés 65 ezer hordóval, napi 406 ezer hordó egyenértékre nőtt, ami azt jelenti, hogy az olajtársaság 2025-ig jó eséllyel elérheti a stratégiai célként meghatározott 600 ezer hordós termelést.

Az első három negyedévben az OMV forgalma 6 százalékkal 16,3 milliárd euróra emelkedett, nettó nyeresége pedig az egy évvel korábbi 432 millió euróról 1,2 milliárd euróra ment fel.

A működési eredmény 2,27 milliárd euró lett, duplája az előző évinek, a CCS működési eredmény pedig 14 százalékkal emelkedett 2,59 milliárd euróra.

Az OMV az egész évre 74 dolláros átlagos Brent olajárral számol, szemben a korábbi 70 dolláros prognózisával. Szénhidrogén termelése pedig az év végére eléri a napi 420 ezer hordót.