Élénk forgalom a dráguló lakáspiacon

A lakásbérlés buktatói, avagy vigyázz a tulajdonossal és a szomszédokkal ingatlan
Vágólapra másolva!
A legfrissebb hivatalos adatok szerint továbbra is tart a drágulás és a forgalomélénkülés az ingatlanpiacon. A vevők ehhez alkalmazkodnak, ezért megnőtt a kereslet az olcsóbb, kevésbé frekventált városrészekben lévő lakások iránt. Budapesten például az Ingatlan.com legfrissebb adatai szerint októberben az egy lakáshirdetésre jutó érdeklődések száma a XXII., XXI., XX., XVII. és a XV. kerületekben volt a legmagasabb.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb adatok szerint átalakulóban van a lakáspiac.

A változás a keresletben, az árak emelkedésében és a területi eloszlásban egyszerre érhető tetten

- derül ki az Ingatlan.com saját adatokon és a KSH legfrissebb számain alapuló átfogó elemzéséből.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta:

Megtalálták a külső kerületeket

Az Ingatlan.com elemzése azt mutatja, hogy

Budapesten és a nagyvárosokban egyaránt megnőtt a külső kerületek népszerűsége.

A fővárosban például az egy lakáshirdetésre jutó érdeklődések alapján a XXII., XXI., XX., XVII., XV. kerületi lakások iránt volt a legnagyobb a kereslet október elején, ezekben a városrészekben bőven a fővárosi átlag feletti volt az érdeklődés.

A korábbi időszakhoz hasonlóan átlag feletti népszerűségnek örvend a XI. kerület is, ugyanakkor a korábbi években nagy kereslettel rendelkező XIII., VIII. és VI. kerületben már az átlag alatti érdeklődést mért az Ingatlan.com.

Mindez az árak kapcsán úgy mutatkozik meg, hogy például az októberi adatok alapján továbbra is népszerű csepeli használt lakások átlagos négyzetméterára egy év alatt 27 százalékkal nőtt.

Ám azok 427 ezer forintos kínálati ára még mindig alacsonynak mondható a IX., VI. vagy a VII. kerület 700 ezer forint körüli négyzetméterárához hasonlítva.

Szintén jelentős, 40, illetve 36 százalékos áremelkedés látható a X. és XV. kerületi lakások négyzetméterárában a kínálati piacon, de így is alig több, mint 500 ezer forintnál járnak. Balogh László szerint Budapest mellett a vidéki nagyvárosokra is igaz ez a tendencia,

a korábban legkeresettebb, legdrágább városrészek helyett az olcsóbbak felé fordulnak a vevők.

Népszerűek a nem központi kerületek Forrás: Ingatlan.com

Élénkül a piac, nem szűnik a drágulás

A lakásdrágulás üteme új erőre kapott 2018-ban a legfrissebb hivatalos adatok szerint is - mutat rá az Ingatlan.com elemzése a KSH-adatokat idézve.

Az év első felében a lakások áremelkedése 8,2 százalék volt, szemben a 2017 egészére vonatkozó 5,9 százalékos drágulással.

Az új lakásoknál 7,6 százalékos drágulást mutat a hivatalos statisztika, szemben a múlt év egészére jellemző 6 százalékos áremelkedéssel. A lakáspiaci forgalom tovább élénkült.

Az első félévben 59 ezer lakóingatlan cserélt gazdát, ami 7 százalékos emelkedésnek felel meg.

Töretlen a drágulás Forrás: Ingatlan.com