Egész Európa átveheti az olasz növekedési receptet

politics Horizontal
Anti-establishment Five Star Movement (M5S) leader Luigi Di Maio speaks to the press after a meeting with Italian President Sergio Mattarella on May 21, 2018 at the Quirinale palace in Rome. Italy's anti-establishment Five Star Movement (M5S) and the far-right League party meet President Mattarella today to present their pick for future premier of the country's nascent populist government to end more than two months of deadlock after inconclusive elections. / AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
Vágólapra másolva!
Az olasz miniszterelnök-helyettes szerint a római kormány vitatott költekezési csomagterve lesz az európai gazdasági növekedés újjáélesztésének receptje. Elsősorban Donald Trump amerikai elnök modelljét követnék.
Vágólapra másolva!

Luigi Di Maio, a nagyobbik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője a Financial Times című gazdasági napilapnak kijelentette:

Luigi Di Maio Forrás: AFP/Andreas Solaro

Di Maio a brit lapban közölt interjúban úgy vélekedett, hogy ha ez a recept Olaszországban beválik,

A vezető olasz kormányzati politikus szerint Róma „nem arra játszik, hogy Olaszország túl nagy ahhoz, semhogy csődbe mehessen”. „Hiszünk abban, hogy expanzív költségvetési politikával jelentősen csökkenthetjük a közadósságrátát”.

Hozzátette: jóllehet nem ért egyet Donald Trumppal olyan kérdésekben, mint például a környezetvédelem, meggyőződése ugyanakkor, hogy

a fejlett gazdaságok közelítenek majd az amerikai elnök adócsökkentésekre és kiadásnövelésre épülő költségvetési politikájához.

Di Maio szerint a következő tíz évben Európa is ebbe az irányba indul el, mivel az Egyesült Államok is errefelé tart.

– fejtegette az olasz miniszterelnök-helyettes.

Di Maio elmondta:

az Öt Csillag Mozgalom tárgyalásokat folytat más európai pártokkal egy megszorítás-ellenes pártcsoport létrehozásáról az Európai Parlamentben (EP).

Hozzátette: van egy „politikai osztály” Európában, amely évek óta ragaszkodik a megszorítások gazdaságpolitikájába vetett hitéhez, de a jövő évi EP-választások „majd jól felrázzák” ezt a politikai elitet.

Olaszország hitelminősítői megítélése mindazonáltal folyamatosan romlik az olasz kormány költségvetési tervei miatt.

A Standard & Poor's a minap leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról Olaszország államadós-besorolásának kilátását, elsősorban azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az olasz kormány gazdasági és költségvetési politikája megterheli az olasz gazdasági növekedést, és emiatt várhatóan nem folytatódik az olasz államadósság-ráta csökkenése.

A cég azzal számol, hogy

Egy másik globális hitelminősítő, a Moody's Investors Service nem sokkal korábban az addigi „Baa2”-ről egy fokozattal „Baa3”-ra rontotta Olaszország államadósságának besorolását, mindenekelőtt az olasz költségvetési helyzet gyengülésével indokolva a lépést.

A „Baa3” minősítés a befektetésre ajánlott kategória alapszintje. Ha a Moody's innen tovább rontja az olasz szuverén besorolást,

Olaszország ennél a hitelminősítőnél elvesztené befektetési ajánlású osztályzatát.

A Moody's is kiemelte indoklásában azt a véleményét, hogy a költségvetési politika expanzívvá válása miatt az olasz államadósság-ráta a GDP 130 százalékához közelítő jelenlegi szintek környékén marad a következő években, és ez potenciális sokkoknak teszi ki az olasz gazdaságot.