3 milliárdból tervezik a 3-as metró meghosszabbítását

felújított metrószerelvény M3 metró metro BKK BKV Tarlós István főpolgármester közlekedés tömegközlekedés
Forgalomba áll az első felújított metrószerelvény az M3-as vonalon. Tarlós István főpolgármester. 2017.03.20.
Vágólapra másolva!
Két felszíni és ugyanennyi felszín alatti új állomást kap az északi irányban meghosszabbításra kerülő metró. A végállomásnál új megállóhely épül a Budapest-Vác vasútvonalon, és intermodális csomópont jön létre.
Vágólapra másolva!

A beruházó BKK Zrt. kihirdette az M3-as metró meghosszabbítására kiírt tervezői közbeszerzés végeredményét. A nyertes a budapesti FŐMTERV Zrt. és a kecskeméti VIKÖTI Kft. lett, amelyek feladata az előkészítés, valamint az engedélyes és a kiviteli terv készítése - írja a Magyar Építők.

A beszerzés végleges összértéke nettó 3 milliárd forint.

A beruházás során a jelenleg Kispest és Újpest között húzódó, teljes felújítás alatt levő metróvonalat északi irányba egészen Káposztásmegyerig hosszabbítják meg. Ennek során:

  • 4,9 kilométernyi kétvágányú metrópálya épül;
  • négy új közbenső állomás jön létre, két felszíni és két felszín alatti;
  • továbbá kiépül egy karbantartó, takarító járműtelep.

A projektben a váci vasútvonalon fekvő Rákospalota-Újpest vasútállomásnál is kiépül egy metrómegálló. Ehhez kapcsolódva a közbeszerzés egy P+R parkoló létrehozását és villamospálya korrekcióját irányozza elő.

Keleti irányban meghosszabbodik a Megyeri út, ugyanis a 3-as metró új végállomása a Megyeri út és a Külső Szilágyi út találkozásánál lesz, a Jégpalota szomszédságában.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Itt egy intermodális csomópont épül ki, amely összekapcsolja a 14-es villamos, a 3-as metró, a váci vasút és a helyi buszok állomásait.
Ehhez többek között

  • elbontják a villamos pályáját és végállomását;
  • kiépítik a metró végállomását;
  • egy új autóbusz-végállomást;
  • egy új vasúti megállóhelyet (miután jelenleg Rákospalota-Újpest és Dunakeszi között nincs megállója a vonatnak);
  • valamint P+R, B+R parkolókat építenek.

A beruházás magában foglalja a Megyeri út külön szintű átvezetését a Budapest-Vác vasútvonal alatt. Ez a közút járdával, kerékpáros átvezetéssel vezeti át a forgalmat a vasút túloldalára, ahol a Dunakeszi út található.