A franciák még idén meg akarják adóztatni a techóriásokat

Bruno Le Maire
Bruno Le Maire, French right-wing Les Republicains (LR) party member of Parliament and former candidate of the right-wing primaries who did not pass the first round, speaks during a campaign rally for Francois Fillon, candidate for the right-wing primaries ahead of the French 2017 presidential election, on November 25, 2016, in Paris, ahead of the primary's second round on November 27. / AFP PHOTO / Thomas SAMSON
Vágólapra másolva!
A francia kormány új adónemet szorgalmaz az olyan technológiai óriásokkal szemben, mint a Google, az Apple, a Facebook vagy az Amazon.
Vágólapra másolva!

„A digitális adózásról szóló irányelv elfogadását ez év végéig el akarjuk fogadtatni. Tudatában vagyunk annak, hogy vannak technikai kérdések és problémák, nem pedig politikaiak, és mindössze négy hét van a következő uniós pénzügyminiszteri találkozóig, de szeretnénk ha ezek a műszaki kérdések megoldódnának addig" – nyilatkozta a francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire Brüsszelben.

Bruno Le Maire, Franciaország gazdasági minisztere Forrás: AFP/Thomas Samson

A digitális óriásokra vonatkozó új adók tekintetében Európában számos probléma merült fel, néhány tagállam úgy véli, hogy egy ilyen adó káros lenne a kisebb országokra nézve.

Az Európai Bizottság adatai szerint a digitális vállalatok átlagosan 9,5 százalékos adót fizetnek, szemben a hagyományos vállalkozások 23,2 százalékával.

A javaslat magában foglal egy megállapodást, amely lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy megadóztassák a területükön keletkező nyereséget, még akkor is, ha ezeknek a vállalatok fizikailag nincsenek is jelen.

Ugyanakkor a vállalatnak a következő kritériumok valamelyikét teljesítenie kell: éves bevétele egy európai országban meghaladja a 7 millió eurót, az adóévben több mint 100 ezer felhasználóval rendelkezik, vagy több mint 3 ezer szerződést kötnek a digitális szolgáltatásokra a társaság és a felhasználók egy évben.

Ráadásul az Európai Bizottság tervei között szerepel egy ideiglenes adóintézkedés is. Ez azt jelentené, hogy azok a tevékenységek, amelyek jelenleg nem adóznak, azonnali bevételt generálnának az Unió tagállamainak.