A franciák még idén meg akarják adóztatni a techóriásokat

2018.11.07. 07:02

A francia kormány új adónemet szorgalmaz az olyan technológiai óriásokkal szemben, mint a Google, az Apple, a Facebook vagy az Amazon.

„A digitális adózásról szóló irányelv elfogadását ez év végéig el akarjuk fogadtatni. Tudatában vagyunk annak, hogy vannak technikai kérdések és problémák, nem pedig politikaiak, és mindössze négy hét van a következő uniós pénzügyminiszteri találkozóig, de szeretnénk ha ezek a műszaki kérdések megoldódnának addig" – nyilatkozta a francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire Brüsszelben.

Bruno Le Maire, Franciaország gazdasági minisztereForrás: AFP/Thomas Samson

A digitális óriásokra vonatkozó új adók tekintetében Európában számos probléma merült fel, néhány tagállam úgy véli, hogy egy ilyen adó káros lenne a kisebb országokra nézve.

Az Európai Bizottság adatai szerint a digitális vállalatok átlagosan 9,5 százalékos adót fizetnek, szemben a hagyományos vállalkozások 23,2 százalékával. A javaslat magában foglal egy megállapodást, amely lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy megadóztassák a területükön keletkező nyereséget, még akkor is, ha ezeknek a vállalatok fizikailag nincsenek is jelen.

Ugyanakkor a vállalatnak a következő kritériumok valamelyikét teljesítenie kell: éves bevétele egy európai országban meghaladja a 7 millió eurót, az adóévben több mint 100 ezer felhasználóval rendelkezik, vagy több mint 3 ezer szerződést kötnek a digitális szolgáltatásokra a társaság és a felhasználók egy évben.

Ráadásul az Európai Bizottság tervei között szerepel egy ideiglenes adóintézkedés is. Ez azt jelentené, hogy azok a tevékenységek, amelyek jelenleg nem adóznak, azonnali bevételt generálnának az Unió tagállamainak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK