Két évig el lehetne látni Dániát árammal bitcoin nélkül

2018.11.06. 18:32

Az idén bitcoin és más kriptodevizák bányászatára, nyilvántartására és a fizetési műveletek lebonyolítására közel kétszer annyi elektromos energiát fordítanak majd, mint amennyi Dánia éves áramfelhasználása - közölte a Nature Sustainability lap egy tanulmány alapján.

Az Oak Ridge Institute for Science and Education intézet szakértői által készített tanulmány rámutat, hogy az idei év első felében 30,1 milliárd kilowattóra elektromos energiát fordítottak világszerte kriptodevizák nyilvántartására és bányászatára, azaz digitális pénzverésre. 

Összehasonlításképpen: Dánia éves elektromos energia felhasználása tavaly 31,4 milliárd kilowattóra volt.  

A kriptodeviza-számlák és a kriptodevizákban végrehajtott fizetési műveletek nyilvántartása blokklánc technológiával történik és egyre nagyobb decentralizált számítástechnikai kapacitást igényel.

IllusztrációForrás: AFP/Caia Image/Science Photo Library

A rendszer a blokklánc műveletek végrehajtásához a rendelkezésére bocsátott számítástechnikai kapacitást "újonnan vert" digitális pénzzel téríti meg, amit kriptodeviza-bányászatnak neveznek. A kifizetődő feladatra egész számítógép farmokat állítanak munkába világszerte.

Az ilyen számítógép telepeknek a fele a Nature Sustainability lapban megjelent tanulmány szerint Kínában működik.

A bitcoin- bányászat energiaigénye egyéként mással is összevethető: szintén e tanulmány közlése szerint, az arany- vagy a rézérc bányászata sem igényel annyi villamos energiát, mint a bitcoiné.