Több mint 1200 kilométernyi közút rendbetétele kezdődött meg az idén

útfelújítási program aszfaltozás dolgozik férfiak munkában FOTÓ ÁLTALÁNOS HÉTKÖZNAPI ÖLTÖZÉK TÁRGY útfelújítás védőöltözék
Medgyesbodzás, 2011. január 19. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. egyik munkatársa a Békés megyei Medgyesbodzás határában a frissen felhordott aszfaltréteget simítja. Teljes kapacitással végzik a kátyúzási munkálatokat Békés megye útjain. A rendkívül változatos időjárásnak köszönhetően jóval előbb és jóval nagyobb számban jelentek meg a kátyúk az utakon. A főutak aszfaltborításán ütőkátyú, még a mellékutak vegyes borításán sok apró kátyú okozza a gondot. Aszfaltmaróval felszedik a régi burkolatot, majd az úgynevezett aszfalt-újrahasznosító géppel felmelegítik, és újra visszajuttatják az útra és vibrációs hengerrel tömörítik. MTI Fotó: Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Százhatvan milliárd forintos hazai és uniós forrásból csaknem 1200 kilométernyi mellékút, főút és autópálya rendbetétele kezdődött meg az idén – hangoztatta Körmenden a Rába-parti várost átszelő 8-as számú főút felújított belterületi szakaszának ünnepélyes átadásán Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

A magyar költségvetés az uniós támogatásoknál nagyobb részt vállal az útfelújítások finanszírozásából is, 106 milliárd forintot a magyar állam biztosított a komplex útfelújítási program során – közölte.

Körmenden 823 millió forintos beruházás után a város legforgalmasabb kétszer két sávos belterületi útja újult meg,

kapott teljesen új, megerősített burkolatot, ezen az úton haladhatnak át jelenleg a rábafüzesi határátkelőhely felé és az abból az irányból érkező járművek.

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

Mosóczi László emlékeztetett: már épül az M8-as út Körmend-Rábafüzes közötti szakaszának 29 kilométeres szakasza, amely szavai szerint 2021 elejére készül el.

Szólt arról is, hogy

előkészítés alatt áll a Szombathely-Kőszeg és Szombathely-Egyházasrádóc közötti szakaszok fejlesztése,

szintén zajlik felsorolása szerint az M8-as gyorsforgalmi út M7-Dunaújváros-Kecskemét közötti szakaszainak előkészítése is.

Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

A közlekedés fejlesztéséért felelős minisztérium az államtitkár szavai szerint minden erőforrást mozgósít az alsóbbrendű utak felújítása és karbantartása érdekében, így

2010 óta több mint háromezer kilométernyi 4-5 számjegyű útszakasz újult meg a Magyar Közút beruházásában.

Mosóczi László közölte: a kormány a Magyar falvak program keretében rendelkezésre álló mintegy 150 milliárd forint harmadát a kistelepüléseket érintő mellékúthálózat fejlesztésére kívánja fordítani, és az útdíjbevételek jelentős részét is erre a célra költik majd el.