Egyre többet költenek a boltokban a magyar háztartások

családi vállalkozás munka mezőgazdaság felvágott sajt kiskereskedelem bolt üzlet
családi vállalkozás
Vágólapra másolva!
Tovább nőtt a kiskereskedelmi forgalom az év kilencedik hónapjában. Élelmiszerre és üzemanyagra is többet költöttek a magyar háztartások, mint a korábbi év azonos időszakában. A legnagyobb mértékben azonban a nem élelmiszer-jellegű kiskereskedelmi forgalom bővült. Az elemzők úgy látják, a kiemelkedően jó eredmények az éves GDP növekedéshez is jelentős mértékben járulnak hozzá.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 4,4,

naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az első három negyedévben a forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 6,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában, a nyers index 6,3 százalékos növekedést jelez - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szeptemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,1,

a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 7,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az adatok tanúsága szerint a szeptemberi forgalom közepesnek tekinthető, alacsonyabb az első kilenc havi átlagnál és az augusztusi 6,3 százalékos nyers, illetve 6,8 százalékos naptárhatással kiigazított indexnél.

Illusztráció dreamstime

A nem élelmiszerjellegű iparcikkeket árusító boltok szeptemberi forgalma 2,5 százalékponttal maradt el az előző havi 10,1 százalékos éves növekedésétől és március óta a leggyengébb adat.

Az élelmiszer kiskereskedelemben 1,4 százalékkal lassult az éves növekedés az előző havi 4,5 százalékról. Az üzemanyag forgalom szintén 1,4 százalékponttal alacsonyabb éves növekedést mutatott az augusztusinál, amiben szerepet játszhatott az árak szeptemberi 1,3 százalékos havi, és 14,9 százalékos éves emelkedése.

Szeptemberben a Takarékbank várakozásainak megfelelően bővült a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel ezelőttihez képest

- írja Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Az idén folytatódó, jelentős, 8 százalékot meghaladó reálbér növekedés, a márciusban 16 éves csúcsra ugró – és azóta is a közelében tartózkodó – fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése, amely azonban az év hátralevő részében a magasabb bázis miatt már lassulhat.

Jövőre a reálbérek növekedése 6 százalékhoz közeli mértékben folytatódhat a várakozásunk szerint, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése is folytatódhat, azonban ennek mértéke 4,5 százalékra lassulhat a várakozásaink szerint.

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma is.

A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat,

így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani, az új autóeladások pedig az első kilenc hónapban 24,2 százalékkal emelkedtek. A kiskereskedelem gyorsulása összhangban van azon várakozásunkkal, hogy idén a tavalyit meghaladó lehet a GDP növekedése, így idén 4,6 százalékos GDP növekedésre számítunk - tette hozzá az elemző.