Gigantikus szám: ennyit költ a világ élelmiszer-behozatalra

Rice harvest in Krasnodar Territory grain crop agriculture rice HORIZONTAL
2935879 09/13/2016 Rice harvesting at AFG National agricultural holding fields in the Krasnodar Territory. Vitaliy Timkiv/Sputnik
Vágólapra másolva!
A zsugorodó nemzetközi terményárak miatt enyhülnek a világ legszegényebb országainak élelmiszerimport kiadásai, ám eközben az amerikai dollár erősödése veszélyt jelenthet számukra – jelenti az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
Vágólapra másolva!

Bár a kávé, tea, kakaó és cukor árcsökkenése könnyít az importszámlákon, a fuvardíjak költségéről nem szabad elfeledkezni. A legkevésbé fejlett és az alacsony jövedelmű országokra nincs érdemben hatással a cukor árának zuhanása, miután az import zöldségekért és gabonákért ilyen magas árat kell fizetniük. A bevitelhez kapcsolódó logisztikai költségek mind növelik az élelmiszerimporthoz kapcsolódó kiadásokat.

Az élelmiszer-behozatal globális értéke idén elérheti az 1467 billiárd dollárt (1467-szer ezer milliárd dollár).

Ez 3 százalékkal múlhatja felül a tavalyi évi adatot, bár így is valamelyest szerényebb a júliusban előrevetített értékhez képest, olvasható a FAO félévente megjelentetett élelmiszerekkel kapcsolatos kilátásokkal foglalkozó jelentésében.

A globális élelmiszer-tartalékok továbbra is bőségesek lesznek a FAO szakértői szerint, ami nyomás alatt tartja, mérsékli az árakat.

Illusztráció Forrás: Sputnik/Vitaliy Timkiv

Egyedül a kiszámíthatatlan időjárás, kereskedelmi politikák és a pénzügyi volatilitás változtathat a stabil jövőképen.

A jelentés a gabonafélék, olajos magvak, cukor, hús, tejtermékek és halfélék piaci trendjeit vizsgálja. A most megjelent kiadás részletesebben foglalkozik a maniókával és a kávé egyre alacsonyabb nemzetközi jegyzésével. A jelentés arra is rámutat, hogy a túlkínálattal összefüggésben, az árcsökkenés uralta globális banán- és trópusigyümölcs-piacon, további 18 százalékos bővülés várható.

Amire érdemes figyelni: a kávé

A kávé nemzetközi piaci ára reálértéken számolva 45 százalékkal alatta van a hét évvel ezelőttinek. A lassú agónia a szektor 2000-es évek eleji válságára emlékeztet.

A világ legjelentősebb trópusi exportcikkeként a kávé fontos bevételforrás az exportőr országoknak, amik gyakran bevitelre szorulnak más élelmiszerekből. Számukra az egyre olcsóbb kávé inkább aggodalomra ad okot, főleg a mintegy 25 millió kistermelő szempontjait figyelembe véve, akik a világ kávébabtermelésének 80 százalékát biztosítják.

A kávé súlya egyes országok exportjában meglepően nagy is lehet: Burundi mezőgazdasági exportjának kétharmadát, Kolumbia, Etiópia, Honduras, Ruanda és Uganda esetében a harmadát adja, megélhetést és stabilitást kínálva az ott élőknek.

A kávébab szüretelése a guatemalai ültetvényen Forrás: Thinkstock

Számos tényező közrejátszhat, mint például a fogyasztás lassabb növekedése vagy a legnagyobb kávépörkölők piaci ereje, de a legfőbb ok a túlkínálatban keresendő.

Az idei évben a termelés elérheti a 170 millió zsákot, ami történelmi rekord, miközben a raktárakban tárolt mennyiség is minden idők legnagyobbja.

Múlt hónapban több mint 30 ország kávétermelői a kávéipar vezető személyiségeit a nyomott árak elleni együttes fellépésre szólították fel.

A FAO szerint a helyzet kezeléséért az együttműködésnek leginkább a szektor fenntartható növekedésére kellene irányulnia.

Mivel az árváltozás a kistermelőket sokkal hamarabb és intenzívebben éri el, mint a fogyasztókat, megoldás lenne, ha már a termelés helyén lehetne hozzáadott értékű terméket előállítani, amihez azonban a legnagyobb importőr országoknak csökkenteni kellene a feldolgozott kávébabra vonatkozó korlátozó hatású vámtarifáikat.