Vágólapra másolva!
Pécsett átadták azt a Fintelligence Pénzügyi Oktatási Centrumot, amelyet a Takarék Csoport a Fintelligence Pénzügyi Kultúra Központtal és a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karával közösen hozott létre. Az edukációs célokat szolgáló pénzügyi labor a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére formálódó országos Fintelligence Pénzügyi Oktatási Hálózat legújabb tagja.
Vágólapra másolva!

A Fintelligence pénzügyi oktatási központok olyan országos hálózatot hoznak létre az ország nagy egyetemein, amelynek tagjai a pénzügyi ismeretek terjesztését segítik elő az adott régióban. Ennek az oktató hálózatnak a pécsi központja jött létre a Takarék Csoport támogatásával, ahol a 21. századi modern pénzügyi edukációs előadóterem mellett számos érdekes, banktörténeti elemeket felvonultató kiállítóteret is kialakítottak. A legkorszerűbb technológiával felszerelt központ nagymértékben segíti a pénzügyi műveltség elmélyítését, ideális helyszínt biztosít egyetemi szintű kurzusoknak, konferenciáknak, ismeretterjesztő előadásoknak és iskolás csoportok fogadásának.

A Központ megnyitóján Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter arra emlékeztetett, hogy

pontosan tíz évvel ezelőtt robbant be Magyarországra a pénzügyi világválság, amely megmutatta: pénzügyekben óriási szerepe van a kormányzati és piaci szereplők felelősségének, valamint a lakosság pénzügyi tudatosságának.

A Pécsi Tudományegyetemen nyílt a legújabb pénzügyi labor a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére formálódó országos Fintelligence Pénzügyi Oktatási Hálózat legújabb tagjaként (képünk illusztráció) Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

A miniszter szerint mindkét területen jelentős előrelépés történt az elmúlt években.

Szinte teljes egészében sikerült kivezetni a piacról a rendkívül kockázatos devizaalapú hitelezést, 2015 márciusában pedig megtörtént a deviza-jelzáloghitelek átváltása forintra,

és az egyoldalú szerződésmódosítások semmissé váltak. 2013-tól a Magyar Nemzeti Bank a pénzügyi felügyelet feladatkörét is átvette, és egy sor fontos intézkedést hozott a pénzügyi piacok biztonságának erősítése érdekében. Megszülettek az adósságfékek, a fix kamatozású és a minősített fogyasztóbarát hitelek, amelyek egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a hitelpiacon.

A pénzügyi kultúra fejlesztése terén példa nélküli összefogás jött létre a kormányzat, a központi bank, a hazai hitelintézetek és oktatási intézmények között, melynek egyik gyümölcse az országos Fintelligence Pénzügyi Oktatási Hálózat.