Egy vállalat pénzügyi stabilitását számos tényező sodorhatja veszélybe, ezért fontos, hogy a cégek időben azonosítsák ezeket és felkészüljenek a kihívásokra. Nem szabad szem elől téveszteni, hogy nemcsak a helyi, de a nemzetközi folyamatok is válságokhoz vezethetnek. A brexit nemcsak a brit, hanem Európa minden cégét érinteni fogja – derült ki az Intrum Európai Fizetési Jelentéséből.

Az Intrum Európa vezető követeléskezelő vállalatcsoportja évente közzéteszi Európai Fizetési Jelentését. A legfrissebb, 2018 tavaszán készített reprezentatív felmérésben 29 európai országból 9607, köztük 450 magyar cég vett részt. Magyarországon a kis-, közép-, és nagyvállalatok fizetési szokásait vizsgálták.

A kutatás rávilágít arra, hogy európai szinten is az egyik legnagyobb bizonytalansági faktor a brexit alakulása, melynek hatása itthon is érezhető lesz. Az adatok szerint ugyan többségben vannak azok a vállalkozások, akik szerint nem hoz változást a munkájukban a brexit, de egy jelentős csoport, a megkérdezett cégek közel negyede úgy ítélte meg, hogy működésére negatív hatással lehet a brit kilépés. Ezzel szemben mindössze a cégek 6 százaléka számít arra, hogy kedvező hatással lesz munkájára a brexit.

A brexit okozta hatások a magyar vállalkozásokra nézve azért is jelentősek, mert a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2018. január-augusztusi időszakban az Egyesült Királysággal lebonyolított import termékforgalom 385,5 milliárd forint volt. Az export 808,5 milliárd forintot tett ki, ezzel az európai országok közül az Egyesült Királyság a kilencedik legfontosabb exportpartnerünk.

A megkérdezett cégek közel negyede úgy ítélte meg, hogy működésére negatív hatással lehet a brit kilépésForrás: Pixabay

Hogyan lehet felkészülni?

Jelenleg még számos kérdőjel van a brexit pontos feltételeit illetően, ezért minden vállalatnak fel kell készülni az esetleges kihívásokra. A felkészülés alapja a stabil pénzügyi helyzet kialakítása, amelynek alapfeltétele a kintlévőségek kezelése.

Az Intrum kutatási adatai szerint 10-ből 4 magyarországi vállalkozás nem tesz semmilyen óvintézkedést a nem fizető ügyfelek által okozott károk enyhítésére. Pedig a bevételek elmaradása érezhető hatással van a cégek életére: likviditási nehézségekhez, kamatterhek növekedéséhez, elbocsátásokhoz vezethetnek.

Az Intrum követeléskezelő vállalatcsoportja által évente elkészített legfrissebb Európai Fizetési Jelentésről további információ az alábbi linken érhető el, beleértve a jelentés letöltését is.