Így gondozzák a robotok a búzát

2018.11.12. 20:00

A Small Robot Company startup nemrég mutatta be Wilmát, az intelligens és önállóan működő robotot, amivel a növénytermesztést kívánják hatékonyabbá, és kemikáliáktól mentessé tenni – számolt be róla a Farminguk platform.

A kelet-angliai gazdálkodási konferencián bemutatott Wilmát hat hónapig tesztelték. Ez a robot már képes megkülönböztetni a búzaszálakat a többi növénytől, vagy gyomtól és egyedileg kezelni.

WilmaForrás: farminguk.com

A cég szerint az általuk fejlesztett robot sokkal hatékonyabb a traktoroknál, hiszen egyenként és azonnal képes kezelni a búzaszálakat, így akár a vegyszerek használatát is minimalizálni lehet (akár 95 százalékkal), ugyanakkor

növelhető a terméshozam, miközben a búzatermesztés jövedelmezőbb tevékenységgé válik.

A Wilma által használt mesterséges intelligencia képes megfigyelni és gondozni a talajt, továbbá a robot által irányított kisebb robotok, vagyis Tom, Dick és Harry pedig a megfelelő módon táplálják, permetezik vagy gondozzák a növényeket.

Wilma teljesen megváltoztatja azt, hogyan gondolkodunk egy farmgazdaságról" – mondta Sam Watson Jones, a Small Robot Company társalapítója, aki maga is farmercsaládból származik.

IllusztrációForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A robot a Canonical által kifejlesztett szoftver alapján gyűjti be az adatokat, modellezi azokat, mielőtt dönt, valamint a kisebb robotok segítségével képes észrevenni minden felbukkanó búzaszálat, darázsfészket, vagy éppen férgeket.

Lehetőségük lesz így a farmereknek különböző növényeket termeszteni egymás mellett, ugyanazon a területen, és ezeket különböző időben betakarítani" – tette hozzá Jones.

A vállalat több farmerrel együttműködve dolgozik a Wilma hatékonyságának növelésén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK