Csődbe ment egy újabb magyar utazási iroda

2018.11.12. 10:10

Fizetésképtelen lett az egyiptomi utazások egyik specialistája, a Fáraók Tours márkanév alatt üzemelő Insight Tours Kft., ezt saját honlapján jelentette be az iroda. A friss információk szerint nem rekedt külföldön utasa a csődbe ment utazási irodának, legalábbis a biztosítóhoz nem érkezett bejelentés hazautazni nem tudó utasokról - közölte az kft.-hez tartozó iroda vagyoni biztosítékát kezelő Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe az MTI-vel.

Az utazási iroda azonnali hatállyal leállította tevékenységét, az induló utakat már nem tudja teljesíteni - értesült a Turizmus.com. A cég ügyvezető igazgatója, Mustafa Elziftawi a bejelentést azzal magyarázza, hogy az egyiptomi zavargások után olyan biztonsági intézkedéseket kellett bevezetni, amelyek jelentősen növelték a költségeket.

Időközben az utazási és a szállásköltségek is növekedtek, így az Insight Tours a jelenlegi gazdasági helyzetben már nem tudja zavartalanul működtetni a kiutaztatást. Ezért a tevékenységét 2008-ban elindító Fáraók Tours tíz év után leállítja magyarországi működését.

Teve és hajcsára GízábanForrás: Biosphoto/Didier Brandelet / Biosphoto/Didier Brandelet

Habár az Insight Toursnak az elmúlt két évben jelentősen, csaknem felére, 80-90 millió forintra csökkent az árbevétele, még tavaly is sikerült 20 millió forint adózott eredményt elérnie.

A kárigényeket a Colonnade Insurance S.A. biztosítónál lehet rendezni. A jelenleg külföldön tartozó utasok kárbejelentését a +36-1-460-1450 számon fogadja a biztosító. Az el nem utazottak kárbejelentése pedig e-mailen történhet, a biztositek@colonnade.hu címen, illetve postai úton az 1426 Budapest Pf. 153. levelezési címen.

A Colonnade Insurance képviseletét ellátó igazgató, Schmidt Huba a Turizmus.com érdeklődésére elmondta, hogy hozzájuk még nem érkezett bejelentés. A fizetésképtelenség következtében még a kormányhivatalnak is lépnie kell, és visszavonnia az Insight Tours Kft. engedélyét, de a hivataltól még nem kaptak értesítést. A biztosítóhoz egyelőre még kárbejelentés sem érkezett az esetlegesen külföldön rekedt utasoktól.

Budapest Főváros Kormányhivatala november 9-én törölte az irodát a hatósági nyilvántartásból, és egy évre eltiltotta az utazásszervezői és közvetítői tevékenység folytatásától.

A kormányhivatal közleménye szerint azért döntöttek így, mivel a Fáraók Tours utazási irodát működtető Insight Tours Kft. a kormányhivatal ellenőrzése során nem volt képes hitelt érdemlően igazolni azt, hogy a továbbiakban is képes utasai el- és hazautaztatását biztosítani. A hatósági döntés értelmében az utazási iroda köteles a befizetett előlegeket és részvételi díjakat teljes összegben visszafizetni. Amennyiben erre nem képes, úgy az utazási iroda vagyoni biztosítékát szolgáltató Colonnade Insurance S.A. Magyarországi Fióktelepe biztosítótársaság fogja megtenni a szükséges intézkedéseket az utazási iroda vagyoni biztosítékának terhére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK