A kormány megreformálja a szakmák jegyzékét

2018.11.13. 15:22

A kormány átláthatóvá szeretné tenni a szakképzés rendszerét, ezért a következő időszakban. Ezt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be az Európai Szakképzési Hét zárórendezvényén.

A miniszter egy példát is felhozott, hogy miért szükséges ez: míg Németországban egy 14 éves pályaválasztás előtt álló fiatal 150 szakma közül választhat, Magyarországon a választható szakmák száma meghaladja a 800-at. Ez a rendszer pedig így átláthatatlan a tárcavezető szerint.

Palkovics László a szakképzés népszerűsítését célzó Európai Szakképzési Hét rendezvényén elmondta azt is, hogy a szakképzés átalakításánál a kormány elsősorban a munkaerőpiac igényeire figyelt, ezt szolgálta többek között

a duális képzés és a szakgimnáziumi rendszer bevezetése, illetve a szakképző intézmények műszaki fejlesztése is. A szakmák jegyzékének egyszerűsítése is illeszkedik ebbe a sorba.

A kormány arra törekszik, hogy a szakgimnázium, a szakközépiskola és a gimnázium versenytársa legyen, ugyanis ma Magyarországon még többen végeznek gimnáziumban, mint szakképzésben. A miniszter szerint Európa is ebbe az irányba halad, hiszen Finnországban, Németországban és Ausztriában is lényegesen többen szereznek szakképzettséget, mint általános gimnáziumi érettségit.

Kecskemét - a jövő évben itt is elindul az újgenerációs szakképző intézmények programjaForrás: Flickr.com / dr. Korom János

A digitalizáción alapuló, most zajló negyedik ipari forradalom nagy mértékben átalakítja majd a munkaerőpiacot. Annak érdekében, hogy a szakképzés megfeleljen a jövő kihívásainak az Innovációs és Technológiai Minisztérium két városban (Győrben és Miskolcon) elindította az újgenerációs szakképző intézmények programját. A projekt jövőre Kecskeméten és Debrecenben folytatódik.

Palkovics László szerint a magyar gazdaságnak elsősorban mérnökökre, informatikusokra és természettudományos végzettséggel rendelkező szakemberekre van szüksége. Ezért a kormány a következő időszakban azért dolgozik majd, hogy a felsőoktatásba jelentkező diákok 40 százaléka ilyen jellegű képzésekre jelentkezzen.