Örülhetnek a bankárok. Jön a bónuszáradat

2018.11.13. 16:34

A Wall Street szakemberei majdnem minden szektorban jól járnak idén, ugyanis immár a második egymást követő évben vihetnek haza magasabb bónuszokat. Ezzel együtt viszont az extra juttatások a legtöbb iparágban még mindig elmaradnak a 2014-es szintekhez képest.

Idén is jó évük lesz az amerikai bankároknak, mivel egy felmérés szerint az év végi bónuszok ismét emelkedni fognak. A készpénz- és a részvényjuttatások együttesen 5-10 százalékos átlagos növekedést mutathatnak – írja a Business Insider a Johnson Associates jelentése alapján.

Miközben a magántőke befektetésekben utazó szakemberek az átlagos 5-10 százalékos növekedést tapasztalhatják a bónuszaikban,

a részvénykereskedők még ennél is jobban járhatnak. Az ő területükön ugyanis akár 20 százalékkal is több lehet az év végi extra juttatás a tavalyihoz képest. Átlag alatti növekedést tapasztalhatnak viszont a befektetési banki tanácsadók, akiknek a bónuszai mindössze 5 százalékkal nőhetnek 2018-ban. Hasonló arányú növekedésre számíthatnak a kereskedelmi bankok munkatársai, a kötvénykereskedők, valamint a hedge fundoknál dolgozók is.

Szektorok és bónuszok

A részvénypiaci szakemberek elsősorban az idén megugró piaci volatilitás miatt vihetnek haza jóval több bónuszt, mint a más területeken dolgozó kollégáik – mondja Alan Johnson, a kutatást végző cég ügyvezető igazgatója. Az idei volatilitás ugyanis igen kedvező volt a részvénykereskedők számára. Különösen úgy, hogy az elmúlt években eléggé nyomott volt a piac – nem voltak jelentősebb kilengések –, ami nem igazán kedvezett a kereskedőknek a bónuszok tekintetében.

Idén is szép bónuszokra lehet számítani a Wall StreetenForrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

A befektetési banki tanácsadók átlag alatti növekedése azonban nem jelenti azt, hogy a szektor gyengélkedne. Egyszerűen arról van szó, hogy a tavalyi év annyira erős volt, hogy idén várhatóan nem fog megismétlődni a 2017-es teljesítmény – tette hozzá Johnson.

A jelentés ezzel együtt nem festett túlságosan rózsás képet a 2019-es évről. A szakértők jelezték, számos kihívással kell majd szembenéznie a Wall Streetnek, beleértve a geopolitikai kockázatokat és a technológiai változásokat is. Ezek pedig a teljes pénzügyi szektorban negatív nyomást helyezhetnek a dolgozói kompenzációkra és a munkavállalói létszámra is.

Jöhetnek az átszervezések

Éppen ezért a jövő év első negyedévében Johnson leépítésekre számít az iparágban. Hozzátette, bár a pénzügyi szektor még mindig egészséges, egyre fokozódnak az üzleti kihívások, és erre a vállalatoknak is reagálniuk kell.

Johnson különösen az eszközkezelő cégeknél vár nagyobb változásokat a dolgozói létszámokban, elsősorban olyan területeken, mint az értékesítés vagy az általános menedzsment.

Érdekesség, hogy 2014 óta egyedül a magántőke befektetési szektorban tudtak a bónuszok kitartó és töretlen növekedést produkálni. A várakozások szerint az eszközkezelői iparban idén léphetnek emelkedő tartományba a bónuszok a 2014-es referenciaértékhez képest, de a kereskedelmi banki ágazatban, illetve a hedge fundoknál a mostani emelkedések ellenére is alacsonyabb a bónuszok, mint 2014-ben voltak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK