A legnagyobb európai telekomcégek már évekkel ezelőtt bejelentették, hogy idővel megszüntetik a hagyományos vezetékes telefonvonalak telepítését. A régi technológia lecserélése azóta folyamatosan zajlik kontinensünkön. Ennek jegyében a legnagyobb francia távközlési szolgáltatónál, az Orange-nél csütörtöktől már nem lehet új analóg vonalakat igényelni.

Az xmedius.com cikke szerint valamennyi multinacionális telefonos társaságnak kész tervei vannak arra, hogy fokozatosan az IP-vonalakra tereljék át ezt a szolgáltatást. Hogy csak néhányat említsünk közülük, a francia Orange mellett ilyen a német Deutsche Telekom vagy a svájci Swisscom.
Az IP-telefon olyan eszköz, amely a hang továbbítását az interneten keresztül biztosítja. A váltás legfőbb oka, hogy a hagyományos vonalas hálózat fenntartási költségei iszonyúan magassá váltak.
A régi technológia újra cserélése kontinensünk egyes országaiban eltérő fázisban tart. Miután 200 telekomos társaság működik Európa-szerte, ezért nem is csoda, hogy a váltás nem megy egyik napról a másikra. Franciaországban az Orange-nél csütörtöktől már nem lehet analóg telefonvonalat rendelni, innentől kezdve már kizárólag az IP-technológiát alkalmazzák az új előfizetőknél.

IllusztrációForrás: MTI/Balázs Attila

De ennél sokkal előrébb jár a Deutsche Telekom, amely tavaly júniustól németországi hálózatának 61 százalékát átállította az új technológiára. Azokban a kelet-európai országokban pedig, ahol érdekeltséggel rendelkezik, 64 százalékos arányban tette meg ugyanezt.

Azóta folyamatos volt az átállás ezekben a hálózatokban, aminek köszönhetően Macedóniában, Szlovákiában és Horvátországban ma már kizárólag az IP-technológiát alkalmazzák. Az idei év végéig a DT teljes európai hálózatában szeretné lezárni ezt a folyamatot. A Swisscom idén februárban egyidejűleg kétmillió fogyasztónál hajtotta végre az IP-re való átállást, amit még az idei évben szeretne csaknem teljes körűvé tenni.