Már a jövedéki adóalanyok is használhatják a NAV elektronikus felületét

2018.11.13. 13:27

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal új fejlesztése lehetővé teszi bizonyos jövedéki adóalanyoknak, hogy elektronikus felületen kérdezzék le bizonyos adataikat.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a gazdálkodók igényeinek gyors és naprakész kiszolgálása érdekében folyamatosan fejleszti informatikai rendszereit.

Ennek eredményeként 2018 októberétől már elérhetőek egyes adatok, amelyek megküldését a jövedéki törvény egyes rendelkezései határoznak meg a jövedéki adóalanyok számára.

Ezen adatok lekérdezésére az engedélyes képviselője által ügyfélkapun keresztül van lehetőség az eBEV-szolgáltatás/Szolgáltatások/Jövedéki adatok menüpont alatt.

A jövedéki tevékenységek átláthatóságát biztosító fejlesztés a követező adatok elérését teszi lehetővé:

  • Jövedéki biztosíték szabad keret;
  • Adóraktári készlet;
  • Adóraktári készletmozgások.
A NAV egyes jövedéki adóalanyoknak már lehetővé teszi az elektronikus felületen történő lekérdezéstForrás: Shutterstock

A lekérdezéshez szükséges a képviselő megfelelő képviseleti jogcímének beállítása, mely a NAV honlapján elérhető Egységes Képviseleti Adatlap (EGYKE) kitöltésével és benyújtásával igényelhető.

A lekérdezések az alábbi képviseleti jogcímekkel rendelkezők részére állnak rendelkezésre:

  • Törvényes képviselő (nyomtatvány 01-A lap D blokk 1. sor);
  • Jövedéki adatok lekérdezése (nyomtatvány 01-A lap F blokk 23. sor).

Természetesen, akiket már korábban bejelentettek törvényes képviselőként, azok számára a kényelmi funkciók a képviseleti jogosultság újbóli bejelentése nélkül is elérhetők.

A NAV jelenlegi fejlesztése a jövő évben bevezetni tervezett „e-Jövedéki bevallás" szolgáltatás előfutárának tekinthető.