Egy 1998-as békeegyezmény alapján az Észak-Írországban élők igényelhetnek brit vagy ír útlevelet, de ha úgy döntenek, akkor akár mindkettőt megkaphatják. Mivel a brexit egyre közelebb került, sok ír döntött úgy, hogy eljött az ideje ír útlevelet csinálni, mivel az ország továbbra is az unióban marad, így jogosultak lennének az olyan kedvezményekre, mint az olcsóbb egészségügyi ellátás, vagy az oktatás.

Az észak-írek abban reménykednek, hogy a brexit után is megőrzik uniós státuszukat, ez viszont nem lesz olyan egyszerű. A britek és az Európai Unió a tárgyalások során Észak-Írországot a brexitben résztvevő országok közé sorolja, az írek többsége viszont az unióban szeretne maradni (56 százalék).

Az előző héten mintegy ezer köztiszteletben álló ír levélben kérte arra a kormányt, hogy ne hagyják el az EU-t.

A brexit referendum óta Dublinban 180 ezren folyamodtak ír útlevélért. A legtöbben továbbra is szeretnék élvezni az Európai Unió nyújtotta előnyöket. Ezek közé tartozik az olcsóbb egyetemi oktatás is. Egy uniós állampolgárnak a dublini Trinity College-ban 28 ezer eurót kell fizetnie négy év alatt, egy britnek a brexit után ugyanez 100 ezer euróba kerül majd.

illusztrációForrás: Getty Images/Matt Cardy

A Bloomberg szerint a brexitet követően egy ír útlevél értéke elérheti a 80 ezer dollárt is. Egyáltalán nem meglepő, hogy egyre többet ér az uniós útlevél a szigetországban, hiszen míg 2012-ben 41 ezer észak-ír jelentkezett ír útlevélért, addig ez a szám 2017-ben már meghaladta a 82 ezret.