Ahogy megnőtt a piaci bizonytalanság az USA és Kína kereskedelmi összecsapása miatt, a devizapiaci kereskedés is elkezdett csúcsra futni. Ennek eredményeként a dollár-jüan kereskedés volumene rekord szintre erősödött az elmúlt időszakban.

Jelentősen megugrott a kereskedői étvágy a devizapiacon, ahogy a befektetők elkezdték fedezni a kínai piacon felvett kitettségeiket annak érdekében, hogy csökkentsék a devizakockázatokat. Nem meglepő, hogy sokan az amerikai dollárból kezdtek el bevásárolni, feltüzelve ezzel az arra vonatkozó spekulációkat, hogy a kínai hatóságok elkezdhetnek beavatkozni a jüan megvédése érdekében. Ez pedig végső soron rekord szintre tolta föl a dollár-jüan kereskedés volumenét – írja a CNBC.

Kedden egyes kereskedők úgy nyilatkoztak a Reutersnek, hogy több vezető, állami kézben lévő bank is dollárt adott el annak érdekében, hogy támogassa a jüant – főleg hogy a zöldhasú 16 hónapos csúcsra emelkedett az ellene mért devizakosárral szemben.

Roham a fedezetért

A két fizetőeszközzel folytatott kereskedés jelentős része az azonnali (spot) piacon megy végbe, ahol a dollár és a jüan azonnal gazdát cserél, ahogy az üzletet megkötötték. Nem véletlen, hogy a kerekedés volumene idén igen jelentősen megugrott ezen a piacon a dollár-jüan devizapár tekintetében. Emellett azonban a határidős kereskedések is felkeltették a befektetők figyelmét – mondta Benjamin Lu, a szingapúri Phillip Futures brókerház elemzője.

A dollár/jüan árfolyam alakulásaForrás: Investing.com

A szakértő hozzátette, azok a nyersanyagpiaci befektetők, akik aggódnak az USA és Kína közti kereskedelmi feszültség miatt,

folyamatosan keresik a lehetőségeket, hogy különböző módon fedezhessék a kitettségeiket.

A kínai jüan helyzete azonban speciális a többi devizához képest. Az ország határain belül ugyanis a kínai jegybank (People's Bank of China) szigorú kontroll alatt tartja az árfolyamot, és az úgynevezett offshore jüan az, amely tükrözi a fizetőeszköz értékét, Peking befolyásán túl. Mindkét típusú jüan gyengült azonban a dollár ellenében az elmúlt időszakban, ahogy a világ második legnagyobb gazdaságának komoly ellenszélben kell működnie az amerikai vámok miatt. A másik oldalon viszont a dollár izmosodását támogatta az erős amerikai gazdasági növekedés.

Új csúcsok, új megoldások

Miközben a dollár idén eddig nagyjából 7 százalékot erősödött az onshore (vagyis a kínai állam által kontrollált) jüan ellenében, a dollár-jüan kereskedés legfőbb színhelyeinek számító hongkongi és szingapúri tőzsdén rekord szintre emelkedett a devizapár kereskedési volumene. Július 3-án és 4-én például az egynapos kereskedési volumen Hongkongban mindenkori csúcsra kúszott föl. Ezzel együtt Szingapúrban a dollár-offshore jüan határidős kereskedés volumene szintén drámai emelkedést mutatott, és több mint 250 százalékot ugrott az egy évvel korábbi szinthez képest.

A devizapiacra is komoly hatással van az USA és Kína kereskedelmi konfliktusaForrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

Noha szeptemberben és októberben, havi alapon, csökkent a kereskedési volumen, a két hónap határidős jegyzései még így is erősebbek voltak, mint egy évvel korábban – közölte a szingapúri tőzsde vezetése. A kínai exportőrök egyébként egyre nagyobb mértékben halmoznak föl dollárt, illetve építik le a külföldi adósságaikat – mondta az RBC Capital Markets ázsiai devizastratégája.

A devizapár népszerűsége, illetve a kiemelten bizonytalan helyzet pedig oda vezetett, hogy

egy szingapúri székhelyű, magánkézben lévő kínai tőzsde elindított egy új dollár-jüan határidős jegyzést is. Noha az Asia Pacific Exchange magánkézben van, és elsősorban a szabadpiaci kereskedést képviseli, nem teljesen független a kínai céloktól. Támogatja például a kínai jüan nemzetközivé válását, és hozzájárul az Egy övezet Egy út nevű nagyszabású kezdeményezéshez is.

Áldozat vagy manipulátor?

A kínai jüan gyengesége egyébként régóta tartó feszültségforrás Peking és Washington között. Az amerikai kormány ugyanis többször megvádolta azzal a kínai vezetést, hogy úgy kívánja növelni a versenyképességét más országok kárára, hogy mesterségesen alacsonyan tartja a fizetőeszközét.

Ezzel szemben viszont számos stratéga úgy látja, a kínai kormány valójában azon dolgozik, hogy feltornássza az árfolyamot, mióta a jüan közel került a kulcsfontosságúnak számító 7-es szinthez a dollár ellenében. Ezt támasztja alá, hogy Peking célja a tőkekiáramlás meggátolása lenne, ami rendre megemelkedik, ha a jüan gyengülni kezd.