Megkezdődtek az egyeztetések a minimálbérről

2018.11.18. 15:01

A szakszervezetek 10 százalék feletti minimálbér-emelést szeretnének 2019-ben, a cégek ennél kevesebbel úsznák meg az év végi tárgyalásokat.

A kormánynak az az érdeke, hogy a munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek egyezségével jöjjön létre a jövő évi minimálbérekről szóló megállapodás – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának testületi ülésén.

A bérmegállapodáson nem kíván változtatni a kormány, hiszen egy eredményes, korábban mindenki által elfogadott egyezség született két évvel ezelőtt.

A munkáltatók kisebb béremelést szeretnének jövőre - most még van tér a béremelésre, de az ütem előbb-utóbb lassulni fogForrás: MTI/Balázs Attila


A 2016. novemberi hatéves bérmegállapodás a minimálbér és a garantált bérminimum érdemi emelését, illetve a munkáltató adók csökkentését tartalmazza. Az elmúlt években kiemelkedő béremelkedés volt Magyarországon.
A szakszervezetek két számjegyű emelést szeretnének, s bár a kormány szerint ez indokolt, a munkaadók ennél kisebb mértékű béremelést szeretnének. Igaz, korábban Varga Mihály is arról beszélt: óvatosan kell bánni a minimálbér-emeléssel, mert most ugyan van még tér a béremelésre, de az ütem előbb-utóbb elkezd majd lassulni.

A minimálbér a idén 138 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 180,5 ezer forint. A beígért adócsökkentés a szociális hozzájárulási adóra vonatkozik, ez most 19,5 százalék, és a kormány ígérete szerint 2019 második felétől csökkenhet 17,5 százalékra.