Eladhatják-e a Magyar Telekomot?

2018.11.15. 13:02

Nagyot emelkedett szerdán a Magyar Telekom, az árfolyam csütörtök délelőtt is szárnyalt, a Világgazdaság cikke szerint a Deutsche Telekom ajánlatot kaphatott a Magyar Telekomban meglévő 59,21 százalékos részesedésére.

A Világgazdaság arról ír, hogy a magyar piacon keringő hírek és pletykák szerint a Deutsche Telekom ajánlatot kapott a társaság Magyar Telekomban meglévő 59,21 százalékos részesedésére, bár az esetleges ajánlattevő kiléte ismeretlen. A hírek 2 milliárd eurós árról szóltak, a lap szerint azonban nem tudható, hogy ez a Deutsche Telekom részesedésére szól-e vagy az ajánlat ekkora összegre értékeli a Magyar Telekomot.

A megkérdezett befektetési szolgáltatók nem hallottak még az ajánlatról, és a lap szerint a 2 milliárd eurós, azaz mintegy 645 milliárd forintos ajánlatot is irreálisnak tartják. A Világgazdaság információi szerint ennek ellenére van olyan brókercég, amelynek üzletkötője azért ajánlja vételre a Magyar Telekom részvényeit, mert valami nagyon készül a társaságnál.A Magyar Telekom piaci kapitalizációja 422 milliárd forint, a saját tőkéje pedig 547 milliárd forint. Ha az ajánlat a teljes cégre vonatkozna, akkor az 18, míg ha csupán a Deutsche Telekom részesedésére vonatkozik, akkor 99 százalékkal haladja meg a saját tőkét, míg a kapitalizációnál 53, illetve 158 százalékkal magasabb.

Forrás: MTI/Mohai Balázs


Az Erste elemzője szerint ezek a számok rendkívül magas prémiumot jelentenek a piaci árhoz és a könyv szerinti értékhez képest is. Nagy András úgy véli: ennyire nagyvonalú ajánlatot nem szokás tenni, és az sem látszik, hogy ennyivel magasabb vételárat hogyan lehetne kigazdálkodni, így nem tűnik racionálisnak ennyiért megvásárolni a Magyar Telekomot. Az elemző hozzátette: ha az ajánlat csupán a Deutsche Telekom részesedésére vonatkozna, akkor a fennmaradó 40,79 százalékra ugyanolyan áron kellene kötelező vételi ajánlatot tennie a vevőnek, hiszen átlépné a 25 százalékos ajánlattételi limitet. Az Erste szakértője szerint ennek eredményeként pedig már 3 milliárd eurót meghaladó tranzakcióról lenne szó.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK