Ide menekülnek a szupergazdagok a vihar elől

gazdag, milliárdos, pénz, dollár, pénz, üzletember
Vágólapra másolva!
Bár a szupergazdagok ma már inkább pesszimisták a pénzügyi piacokkal kapcsolatban, mégis igen jól pozícionálták magukat ahhoz, hogy kibírják az esetleges viharokat – derül ki a Tiger 21 befektetési klub adataiból. Mindeközben a napokban az is világossá vált, milyen vállalatokra szavaz a legendás piaci guru, Warren Buffett.
Vágólapra másolva!

Az idei harmadik negyedévben a Tiger 21 nevű befektetési klub tagjai még több tőkét öntöttek az ingatlanokba, illetve a magántőke befektetésekbe – derül ki a szervezet eszközallokációs jelentéséből. A hálózat egyébként több mint 600 vállalkozót tömörít minden iparágból, és összesen 60 milliárd dollárnyi eszközzel rendelkezik – írja a CNBC.

Ismerős terepek

Az ingatlanbefektetések ezzel a teljes kitettség 28 százalékát érték el, míg a magántőke befektetések 24 százalékot jelentettek. Bár sokan szeretnének erős védelmet a mostani időszakban, a kockázatkerülő környezetben azonban mégis szükséges némi kockázatot vállalni. Éppen ezért a többség olyan területeken keres lehetőségeket, melyeken megvan a kellő szakértelme. Ilyen az ingatlanpiac vagy a kisvállalkozások területe – mondta Michael Sonnenfeldt, a Tiger 21 alapítója.

Az ingatlanok is igen népszerűek a gazdagok körében Forrás: AFP/Leon Neal

A tagok ezzel együtt visszavágták a kötvénypiaci kitettségeiket – elsősorban az emelkedő kamatszintekkel kapcsolatos aggodalmak miatt –, melyek mindössze 9 százalékot jelentettek a klub allokációjából.

Emellett 23 százalékos arányt értek el a nyilvánosan kereskedett vállalatok részvényei, 5 százalékot a hedge fundok, valamint 10 százalékot a készpénz.

Sonnenfeldt kiemelte, a tagjaik rendszeresen összeülnek, és próbálják megfejteni, pontosan mi történik a piacokon, az üzleti életben és a gazdaságban. Amire most a leginkább figyelnek, az az egyre jobban érezhető változás a monetáris és fiskális politikákban.

Népszerű papírok

A nyilvánosan kereskedett részvények tekintetében a szupergazdagok olyan nevek felé fordulnak leginkább, mint az Apple, az Amazon, a Facebook, vagy a legendás befektető, Warren Buffett által irányított Berkshire Hathaway.

Noha a technológiai cégek az elmúlt időszakban komoly pofonokat kaptak, Sonnenfeldt hangsúlyozta, ezek a papírok még mindig különlegesnek számítanak.

Az Amazon éppen ezen a héten csúszott medvepiaci tartományba, azonban így is 37 százalékos pluszban van az idei év egészére nézve. Az Apple szintén elérte a medvepiaci régiót szerdán, de az iPhone gyártója ugyancsak több mint 12 százalékos emelkedésben van eddig ebben az évben. Nem meglepő, hogy Sonnenfeldt úgy látja, az Apple és az Amazon egyaránt sziklaszilárd vállalatok.

Az Apple továbbra is szilárd alapokon áll Forrás: AFP/Andrew Burton

A Facebook azonban már más helyezet, mivel a közösségi média óriásnak komoly ellenszelekkel kell szembenéznie, ahogy az elmúlt időszakban megroppant a hírneve.

A Tiger 21 csoport körében azonban a legnépszerűbb szektor mégis az egészségügy.

Ennek részben az az oka, hogy az Egyesült Államokban igen jelentős vagyonok halmozódtak föl, és az emberek a jövőben is költenek az egészségükre – jelezte Sonnenfeldt.

A Buffett által vezetett Berkshire Hathaway egyébként éppen ezen a héten tette közzé a harmadik negyedéves jelentését, amelyből kiderült, mely vállalatokra szavaz a guru cége. Amellett, hogy a Berkshire egy új, 4 milliárd dolláros kitettséget szerzett a JPMorgan Chase-ben, a részesedés értékének top 10-es listáját még mindig az Apple vezeti. Az iPhone gyártója mellé az alábbi vállalatok fértek még be a legjobbak közé (sorrendben): Bank of America, Wells Fargo, Coca-Cola, Kraft Heinz, American Express, US Bancorp, Moody's, Goldman Sachs, JPMorgan Chase.