Aprópénzért adták el a legendás terminált a világ egyik legdrágább városában

2018.11.16. 11:47

New York városának közlekedési hatósága megvásárolta a legendás Grand Central Terminal-t. A metropolisz ikonikus épülete a város egyik jelképe, nemcsak közlekedési csomópont, hanem kedvelt találkozóhely, számos népszerű üzlettel.

A Bloomberg közlése szerint, a tranzakció értéke 35 millió dollár. A városi közlekedési szerv a metróvonalak üzemeltetésében érdekelt holdingcsoporttól vette át az épületet.

A Grand Central Terminal New York városának egyik leglátogatottabb épületeForrás: AFP/Yorick Jansens

A Grand Central 1913-ban nyílt meg, és naponta 750 ezer látogatót vonz, így a Times Square után New York leglátogatottabb helyszíne. A terminált az 1970-es években várostörténeti jelentőségűnek nyilvánították.

Az összeg mindenképpen figyelemre méltó egy olyan városban, amely a világ egyik legdrágább ingatlanpiacával rendelkezik. 39 millió dollárért egy nyolcszobás elitlakáshoz lehet jutni az Upper East Side-on, így a település egyik jelképes értékkel bíró épületéért kifizetett vételár egyáltalán nem tűnik nagy összegnek.

Manhattanben jelenleg 46 lakóingatlannak van 35 millió dollárt elérő vagy meghaladó értékesítési ára.

Tovább árnyalja a képet, hogy a Grand Central szomszédságában területen 3 milliárd dollárért húztak fel új irodaépületet.

Az épület déli és nyugati oldalaForrás: AFP/Johannes Schmitt-Tegge

A városi hatóság közölte: a vételár alapjául egy, az 1990-es években megkötött, évszázados hosszúságú speciális bérleti szerződés egyik kitétele szolgált, ami lehetőséget adott a városnak az épület visszavásárlására. A hivatalnál azt is közölték, céljük, hogy az állagmegóvás mellett, üzleti szempontból is rentábilisan menedzseljék az épületet a jövőben.