Az Apple bedöntötte a világ tőzsdéit, pletykára drágult a Telekom

Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én Budapesti Értéktőzsde
Budapesti Értéktőzsde 2016 április 5-én
Vágólapra másolva!
A nemzetközi trendekkel szembe menetelve, emelkedett a hazai tőzsdeindex a múlt héten. A hét első két napján még lefelé tartottak a hazai részvények, azonban a várakozásokat lényegesen felülmúló hazai GDP adatok hatására szerdán kilőttek az árfolyamok. Így óriási forgalom mellett a világ tőkepiacai között a BUX az egyik legjobb teljesítményt mutatta fel - olvasható a Takarékbank heti pénzpiaci összefoglalójában.
Vágólapra másolva!

Az emelkedést csütörtökön profitrealizálás követte, majd pénteken ismét felfelé tartott a hazai részvénypiac, összességében 1,9 százalékos emelkedést érve el.

Minden várakozást felülmúlt a hazai GDP

A magyar GDP minden várakozást felülmúlva, 4,8 százalékkal emelkedett egy év alatt, míg a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított növekedés 5 százalék volt, ami 14 éves csúcsnak felel meg.

Ezzel az eredménnyel a hazai bruttó nemzeti termék növekedése felkerült a dobogóra az EU országai között.

A növekedést alapvetően a piaci szolgáltatások stabilan erős bővülése, valamint az építőipar kirobbanó teljesítménye húzta, ezzel szemben az ipar csekély mértékben járult hozzá a növekedéshez.
Utóbbi gyenge szereplése mögött döntően az autóipart sújtó új károsanyag-mérési szabályzat áll, mivel számos modell, illetve annak egyes motorvariánsai nem feleltek meg határidőre az új sztenderdeknek.
A következő hónapokban azonban várhatóan ezek is fokozatosan megszerzik a forgalomba-hozatali engedélyeket, így az ipari termelés is erőteljesebben járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez.

Így rövid távon még a jelenlegi növekedési ütem közelében maradhat a hazai GDP emelkedése.

Történelmi csúcsközelben az OTP

A múlt héten tovább menetelt az OTP. Ugyan hétfőn még visszatesztelte a 11000 forintos szintet, de kedden már újra emelkedett, szerdán pedig a meggyőzően jó hazai GDP adatok, valamint néhány céláremelés hatására óriási forgalom mellett meglódult az árfolyama.
Csütörtökön reggel már csupán 40 forinttal maradt el a történelmi csúcstól, azonban döntően az igen kedvezőtlen nemzetközi hangulat hatására 11740 forintról már lefordultak a részvények. Pénteken ismét kissé emelkedett a bankrészvények árfolyama, ami így egy hét alatt 3,3 százalékkal került feljebb.

Felvásárlási pletykák tartották izgalomban a Magyar Telekom piacát Forrás: MTI/Mohai Balázs

Hétfőn és kedden nagyot bukott a Mol, feltehetően a zuhanó olajárak miatt, azonban szerdán az olajpapírok is nagyot fordultak, csütörtökön pedig 3100 forint fölé, tízhónapos csúcsra érkeztek a részvények.

Ezzel a Mol papírjai heti szinten egy százalékos emelkedést tudtak felmutatni.

A vezető részvények közül egyedül a Richter veszített értékéből. A legnagyobb veszteség kedden érte a gyógyszergyártó papírjait, de az 5250 forintos heti mélypontról pénteken szépíteni tudott, összesen azonban így is 1,5 százalékkal került lejjebb.
A hét nyertese a Magyar Telekom volt, amit részben az támogatott, hogy a versenyhivatal visszadobta a Digi és az Invitel összeolvadását, azonban döntően arra

a pletykára ugrott meg az árfolyam, hogy a Deutsche Telekom ajánlatot kapott a Magyar Telekomban meglevő, közel 60 százalékos részesedésére.

Csütörtökön így fél éve nem látott szintre, 444 forintra ugrott az árfolyam, azonban pénteken kissé lefelé korrigált. Ezzel együtt is 5,5 százalékos nyereséggel zárták a telekomrészvények a múlt hetet.

Nemzetközi hírek irányították a devizapiacokat

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat hatására a hét első felében mérsékelten gyengült a forint, majd a kirobbanóan jó GDP adatok hatására lassú erősödéssel folytatódott a hét, de összességében így is minimális veszteséget szenvedett el az euró ellenében. A dollárral szemben viszont erősödni tudott a hazai fizetőeszköz.
A nemzetközi devizapiacokat alapvetően politikai hírek határozták meg. Az olasz kormány ragaszkodása a költségvetési lazításhoz,

a világgazdasági lassulástól való félelmek, a brexit kaotikus alakulása, a kiábrándító német és európai növekedési adatok lefelé nyomták az eurót, azonban a közös deviza a hét második felében összeszedte erejét.

Így kedden megközelítette az 1,12-es szintet a dollárral szemben, azonban innen az 1,14 körüli értékre erősödött.

A Budapesti Értéktőzsde Fotó: Szabó Gábor - Origo

A hét második felében javította a hangulatot, hogy az amerikaiak és a kínaiak között megkezdődtek az egyeztetések, sőt, noha később cáfolták, az amerikai kereskedelmi főtárgyaló arra utalt, hogy elhalaszthatják a kínai termékek elleni újabb büntetővámok bevezetését.

A dollárt gyengítette, hogy egyes Fed döntéshozók a világgazdasági lassulásra utalva arra céloztak, hogy az amerikai jegybanknak is ehhez kellene alkalmazkodnia.

Meredeken zuhant az angol font, miután a brit kormány az EU-val megállapodott a kiválási tervezetről, ez azonban kisebb kormányválsághoz vezetett. Emellett az is bizonytalan, hogy a brit parlament egyáltalán elfogadja-e a tervezetet. Ezzel megnőtt az esélye annak, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az unióból, ami gazdasági káoszt okozhat.

Általános esés a nemzetközi tőzsdéken

A nemzetközi tőzsdéket az előbb említett politikai események, valamint egyes vállalati hírek mozgatták.

Az Apple bejelentette, hogy a negyedéves beszámolóikban nem fogják közölni egyes termékeik forgalmát, ami önmagában is aggályokat ébresztett a befektetők szemében.

Ezt fokozta, hogy az Apple több beszállítója is profitfigyelmeztetést adott ki, mivel egyik vevőjük csökkentette megrendeléseit.

Ennek hatására több napon keresztül zuhantak az Apple részvényei, ami nemcsak a Nasdaqot, hanem a nemzetközi tőzsdék többségét is magával rántotta. A múlt héten a vezető európai tőzsdék 0,9-2 százalékot, míg az amerikaiak 1,6-2,2 százalékot veszítettek értékükből.