Az Apple bedöntötte a világ tőzsdéit, pletykára drágult a Telekom

2018.11.19. 12:00

A nemzetközi trendekkel szembe menetelve, emelkedett a hazai tőzsdeindex a múlt héten. A hét első két napján még lefelé tartottak a hazai részvények, azonban a várakozásokat lényegesen felülmúló hazai GDP adatok hatására szerdán kilőttek az árfolyamok. Így óriási forgalom mellett a világ tőkepiacai között a BUX az egyik legjobb teljesítményt mutatta fel - olvasható a Takarékbank heti pénzpiaci összefoglalójában.

Az emelkedést csütörtökön profitrealizálás követte, majd pénteken ismét felfelé tartott a hazai részvénypiac, összességében 1,9 százalékos emelkedést érve el.

Minden várakozást felülmúlt a hazai GDP

A magyar GDP minden várakozást felülmúlva, 4,8 százalékkal emelkedett egy év alatt, míg a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított növekedés 5 százalék volt, ami 14 éves csúcsnak felel meg. Ezzel az eredménnyel a hazai bruttó nemzeti termék növekedése felkerült a dobogóra az EU országai között.A növekedést alapvetően a piaci szolgáltatások stabilan erős bővülése, valamint az építőipar kirobbanó teljesítménye húzta, ezzel szemben az ipar csekély mértékben járult hozzá a növekedéshez.
Utóbbi gyenge szereplése mögött döntően az autóipart sújtó új károsanyag-mérési szabályzat áll, mivel számos modell, illetve annak egyes motorvariánsai nem feleltek meg határidőre az új sztenderdeknek.
A következő hónapokban azonban várhatóan ezek is fokozatosan megszerzik a forgalomba-hozatali engedélyeket, így az ipari termelés is erőteljesebben járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez. Így rövid távon még a jelenlegi növekedési ütem közelében maradhat a hazai GDP emelkedése.

Történelmi csúcsközelben az OTP

A múlt héten tovább menetelt az OTP. Ugyan hétfőn még visszatesztelte a 11000 forintos szintet, de kedden már újra emelkedett, szerdán pedig a meggyőzően jó hazai GDP adatok, valamint néhány céláremelés hatására óriási forgalom mellett meglódult az árfolyama.
Csütörtökön reggel már csupán 40 forinttal maradt el a történelmi csúcstól, azonban döntően az igen kedvezőtlen nemzetközi hangulat hatására 11740 forintról már lefordultak a részvények. Pénteken ismét kissé emelkedett a bankrészvények árfolyama, ami így egy hét alatt 3,3 százalékkal került feljebb.

Felvásárlási pletykák tartották izgalomban a Magyar Telekom piacátForrás: MTI/Mohai Balázs

Hétfőn és kedden nagyot bukott a Mol, feltehetően a zuhanó olajárak miatt, azonban szerdán az olajpapírok is nagyot fordultak, csütörtökön pedig 3100 forint fölé, tízhónapos csúcsra érkeztek a részvények. Ezzel a Mol papírjai heti szinten egy százalékos emelkedést tudtak felmutatni.

A vezető részvények közül egyedül a Richter veszített értékéből. A legnagyobb veszteség kedden érte a gyógyszergyártó papírjait, de az 5250 forintos heti mélypontról pénteken szépíteni tudott, összesen azonban így is 1,5 százalékkal került lejjebb.
A hét nyertese a Magyar Telekom volt, amit részben az támogatott, hogy a versenyhivatal visszadobta a Digi és az Invitel összeolvadását, azonban döntően arra a pletykára ugrott meg az árfolyam, hogy a Deutsche Telekom ajánlatot kapott a Magyar Telekomban meglevő, közel 60 százalékos részesedésére.Csütörtökön így fél éve nem látott szintre, 444 forintra ugrott az árfolyam, azonban pénteken kissé lefelé korrigált. Ezzel együtt is 5,5 százalékos nyereséggel zárták a telekomrészvények a múlt hetet.

Nemzetközi hírek irányították a devizapiacokat

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat hatására a hét első felében mérsékelten gyengült a forint, majd a kirobbanóan jó GDP adatok hatására lassú erősödéssel folytatódott a hét, de összességében így is minimális veszteséget szenvedett el az euró ellenében. A dollárral szemben viszont erősödni tudott a hazai fizetőeszköz.
A nemzetközi devizapiacokat alapvetően politikai hírek határozták meg. Az olasz kormány ragaszkodása a költségvetési lazításhoz, a világgazdasági lassulástól való félelmek, a brexit kaotikus alakulása, a kiábrándító német és európai növekedési adatok lefelé nyomták az eurót, azonban a közös deviza a hét második felében összeszedte erejét.Így kedden megközelítette az 1,12-es szintet a dollárral szemben, azonban innen az 1,14 körüli értékre erősödött.

A Budapesti ÉrtéktőzsdeFotó: Szabó Gábor - Origo

A hét második felében javította a hangulatot, hogy az amerikaiak és a kínaiak között megkezdődtek az egyeztetések, sőt, noha később cáfolták, az amerikai kereskedelmi főtárgyaló arra utalt, hogy elhalaszthatják a kínai termékek elleni újabb büntetővámok bevezetését.
A dollárt gyengítette, hogy egyes Fed döntéshozók a világgazdasági lassulásra utalva arra céloztak, hogy az amerikai jegybanknak is ehhez kellene alkalmazkodnia.Meredeken zuhant az angol font, miután a brit kormány az EU-val megállapodott a kiválási tervezetről, ez azonban kisebb kormányválsághoz vezetett. Emellett az is bizonytalan, hogy a brit parlament egyáltalán elfogadja-e a tervezetet. Ezzel megnőtt az esélye annak, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az unióból, ami gazdasági káoszt okozhat.

Általános esés a nemzetközi tőzsdéken

A nemzetközi tőzsdéket az előbb említett politikai események, valamint egyes vállalati hírek mozgatták. Az Apple bejelentette, hogy a negyedéves beszámolóikban nem fogják közölni egyes termékeik forgalmát, ami önmagában is aggályokat ébresztett a befektetők szemében. Ezt fokozta, hogy az Apple több beszállítója is profitfigyelmeztetést adott ki, mivel egyik vevőjük csökkentette megrendeléseit.

Ennek hatására több napon keresztül zuhantak az Apple részvényei, ami nemcsak a Nasdaqot, hanem a nemzetközi tőzsdék többségét is magával rántotta. A múlt héten a vezető európai tőzsdék 0,9-2 százalékot, míg az amerikaiak 1,6-2,2 százalékot veszítettek értékükből.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK