Ennyit költünk karácsonyi ajándékok vásárlására

2018.11.20. 12:44

Van, aki több mint 400 ezer forintot költ egy ajándékra, de a többség 50 ezer forint alatt tartaná a karácsonyi kiadásokat. Az egyik nagy online kereskedelmi portál, a Jófogás felméréséből az is kiderül, a takarékos karácsonyi ajándékvásárlók vannak többségben. A halogatás viszonylag kevesekre jellemző.

Bár a legtöbben nem terveznek többet költeni karácsonyi ajándékra, mint tavaly, a bevásárlás így is megterheli a pénztárcát. A megkérdezettek többsége átlagosan 10-50 ezer forintot fordít karácsonyi ajándékra, és a bevásárlóközpontban tolongani továbbra is népszerűbb, mint az online vásárlás, derült ki a portál online kutatásából.

Illusztráció123RF

A többség 50 ezer forint alatt maradna

A portál több mint 10 ezer internetezőt kérdezett meg karácsonyi vásárlási szokásairól.

A felmérés szerint a felhasználók legnagyobb része, 38 százaléka, több mint hat szerettét lepi meg.

Az eredményekből az is kiderült, hogy a megkérdezettek többsége (40 százaléka) igyekszik 50 ezer forint alatt letudni az ajándékvásárlást, de vannak olyanok is (18 százalék), akik mindössze 5-10 ezer forintot tudnak vagy akarnak e célra fordítani.

A válaszadók negyede 50-100 ezer forint között költ, 100-200 ezer között 8, 2-300 ezer között 3, míg 3-400 ezer forint közötti összeget 4 százalék engedhet meg magának.

Elenyésző számmal ugyan (2 százalék), de akadnak olyanok is, akik 400 ezer forintnál többet szánnak szeretteikre.

Érdekesség, hogy a válaszadók több mint fele (52 százalék) nem tervezi, hogy többet költ, mint tavaly.Viszont több mint egy tizedük (13 százalék) magasabb összeggel számol, míg 35 százalékuk egyelőre nem tudott erről nyilatkozni.

A pláza mint a vásárlás helyszíne, továbbra is népszerűbb a webshopnál, de az ajándékbeszerzést a legtöbben időben elkezdik.

Még mindig az üzletek, boltok a nyerők

Úgy tűnik, hogy a tömeg, a hosszú sorok és az esetleg épp elfogyó készletek továbbra sem tartják vissza a fogyasztókat attól, hogy a karácsonyi vásárlás klasszikus formáját, vagyis a boltokat válasszák. 

Mindössze 32 százalék tervezi, hogy idén webshopban szerzi be a meglepetést, míg 68 százalék a bolt mellett tette le voksát.  

Arra is fény derült, hogy a megkérdezettek többsége (36 százalék) időben, már december elején elkezdi a vásárlást, sőt sokan (30 százalék) már ősszel elindítják az ajándékvadászatot.

Így készülnek a magyarok idén a karácsonyi ajándékvásárlásra egy felmérés szerint

16 százalék egy-két héttel az ünnepek előtt indul beszerző körútra, míg 19 százalék vallotta be, hogy mindent az utolsó pillanatra hagy.

Használt cikket a megkérdezettek 36 százaléka adna ajándékba, ami azért is örömteli, mert azt mutatja, hogy sok az olyan tudatos vásárló, aki a pénztárcája mellett a környezetvédelemre is gondol. 2017-ben a portál felhasználói 200 000 tonna szén-dioxidtól óvták meg a Földet azzal, hogy másodkézből vásároltak.

Ez azt jelenti, hogy annyi szén-dioxidot takarítottak meg, mintha 45 napig forgalommentes lenne Budapest.