Szédületes nagyságúra nőhet az internetes gazdaság Délkelet-Ázsiában

vonaton mobilozó emberek illusztráció
--FILE--Passengers use their smartphones in a subway train in Beijing, China, 3 July 2015. China has about 1.3 billion mobile phone users at the end of the third quarter, meaning the mobile penetration rate is close to 100 percent as almost every one of its population owns a mobile phone, the industry regulator said Thursday (5 November 2015). The mobile phone users are part of the more than 1.5 billion phone users at the end of September. There were more than 302 million 4G mobile users nationwide, representing 41 percent of the total mobile user base, according to the Ministry of Industry and Information Technology. In the first nine months, China's domestic smartphone sales jumped 30.8 percent to 119 million units, said the ministry.
Vágólapra másolva!
A Google és a szingapúri Temasek Holdings hétfőn közzétett jelentéséből kiderül, hogy Délkelet-Ázsia internetes gazdasága 2025-ig elérheti a 240 milliárd dollárt. A megfizethető mobilhálózatoknak köszönhetően az e-kereskedelem, az ételkiszállítás vagy az autómegosztó szolgáltatások rendkívüli növekedést produkálnak a térségben a következő néhány évben.
Vágólapra másolva!

Ez az előrejelzés 40 milliárd dollárral több, mint amit 2016-ban egy korábbi jelentésben becsültek. Az a tanulmány hat ázsiai ország – Szingapúr, Indonézia, Malajzia, Vietnam, Thaiföld és a Fülöp-szigetek – négy fő gazdasági ágazatára koncentrált: autómegosztó szolgáltatás, e-kereskedelem, online média és utazás. Ehhez a legújabb jelentésben további ágazatokat adtak hozzá, úgymint az élelmiszerkiszállítás, vagy a zenei és videóelőfizetések.

Illusztráció Forrás: AFP/Liu zhuoqun - Imaginechina

2018 végére a régió internetes gazdasága várhatóan 72 milliárd dollár értékű lesz, ami 37 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Indonézia a legnagyobb és leggyorsabban növekvő internetes gazdaság Délkelet-Ázsiában, teljesítménye várhatóan 100 milliárd dollárra növekszik 2025-re, ami a régió netgazdaságának mintegy 40 százalékát adja majd.

„Havonta hozzávetőlegesen 3 millió új internetfelhasználó regisztrál a régióban, és az internetet szinte teljes egészében mobileszközön keresztül éri el” – nyilatkozta a CNBC-nek Rajan Anandan, a Google indiai és délkelet-ázsiai térséggel foglalkozó alelnöke.

Illusztráció Forrás: AFP/Cultura Creative/Gpointstudio

Délkelet-Ázsiában a lakosság több mint 90 százaléka kapcsolódik az internethez mobiltelefonja segítségével,

a jelentésben vizsgált hat országban ez 350 millió felhasználót jelent – három évvel korábban még 260 millióról érkezett jelentés.

– magyarázta Anandan.

Az online vásárlás az internetes gazdaság leggyorsabban növekvő ágazatává vált, ami így több mint 23 milliárd dollárt produkált 2018-ban.