12 milliárd forintos új támogatás jön az ökogazdáknak

2018.11.20. 14:59

5 éven át biztosít jelentős összegeket az október 29-én megjelent, 12 milliárd forintos keretösszegű „Ökológiai gazdálkodásra való áttérés, ökológiai gazdaság fenntartása" című pályázat. Ennek apropójából tart előadássorozatot november 21-én és 22-én a Magyar Biokultúra Szövetség és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. az ország több városában.

A leadási határidő vészesen közel: az elektronikus támogatási kérelmet az ügyfélkapun keresztül 2018. december 1. és december 15. között lehet benyújtani a Magyar Államkincstár MVH internetes oldalán. Az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó kötelezettségvállalási időszak 2019. január 1-től 2023. december 31-ig tart.

A legutóbbi pályázathoz képest történt pár fontos változás. Dr. Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke elmondta: ettől az évtől például támogathatóvá vált a csipkebogyó, füge és a kivi is, és a juttatásokat is kisebb változtatásokkal ítélik meg a pályázók számára.

Az idei évtől a csipkebogyó is támogathatóvá váltForrás: Thinkstock

A támogatás vissza nem térítendő támogatást jelent, 5 éven át. Az elbírálás hektáralapon történik, és a szövetség számításai szerint mintegy 900 gazdaságot érinthet. A 12 milliárd forintos pályázatról a Magyar Biokultúra Szövetség és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által szervezett tájékoztató rendezvények keretében kaphatnak felvilágosítást a lehetőségeikről a gazdák három városban.

Dr. Roszík Péter elmondta: 2018. november 21.-én Budapesten és Győrben, 22-én Nyíregyházán tartják majd azokat az eseményeket, ahol az összes kérdésükre választ kaphatnak a jelenlévők. Szó lesz magáról az ökológiai gazdálkodásról, a tapasztalatokról, a szabályozásról és az ellenőrzés, tanúsítás során feltárt hiányosságokról, továbbá természetesen arról is, pontosan ki és milyen feltételekkel indulhat eredményesen a pályázaton.

Bővebb információ a Magyar Biokultúra Szövetség és a Biokontroll Nonprofit Kft. honlapján található.