A bankoknál több a szakács, mint a kriptovaluta-szakértő

2018.11.20. 21:01

A bankok kevesebb kriptovaluta-szakértőt foglalkoztatnak, mint ahány szakácsot, derül ki egy friss felmérésből. Ez az eredmény pedig arra utal, hogy a nagy pénzintézetek továbbra is vonakodnak érdemben belépni a gyorsan növekvő, ugyanakkor igen kockázatos szektorba. Mindeközben a bitcoin erős gyengülést mutatott hétfőn, és a legfontosabb digitális fizetőeszköz árfolyama becsúszott 5000 dollár alá.

Mindössze 29 olyan vezető beosztású brit munkatárs dolgozik a világ 10 legnagyobb bankjánál, akinek a munkaköri leírásában szerepelnének a „kripto", „bitcoin" vagy „digitális eszközök" kifejezések – derül ki a Financial News elemzéséből. Ezzel szemben a kutatás talált 40 séfet, 78 embert, aki a „diverzitásért és inkluzivitásért" felelős, valamint 85-öt, akik az intézményekben a közösség média fiókokért felelnek.

A kriptovaluta-szakértők kiugróan alacsony száma igencsak ellentmond annak, hogy

a jóslatok szerint a 213 milliárd dollár értékű pénzügyi technológiai (fintech) szektor hamarosan az egész pénzügyi világot átformálja majd. Ráadásul a kriptovaluták globális piaci kapitalizációja a tizenkétszeresére nőtt 2017 januárja óta – derül ki a CoinMarketCap adataiból.

Mindent összevetve nagyjából 600 olyan szakértőt talált a felmérés Nagy-Britanniában (a LinkedIn profilok alapján), akik digitális eszközökkel foglalkoznak, és a legtöbbjük vagy függetlenül teszi ezt, vagy valamilyen startupnál. A brit állami adatok szerint egyébként több mint 750 ezer ember dolgozik ma a pénzügyi szolgáltatói szektorban.

Kockázat és óvatosság

Az elemzők úgy látják, a szabályozás hiánya mellett az is közrejátszik a kriptovaluta-szakemberek alacsony létszámában, hogy a nagyvállalatok továbbra is félnek attól, hogy a piac túlhevül, és ennek következtében komoly kockázatot jelent majd rájuk nézve.

A bankok még mindig félnek a digitális fizetőeszközöktőlForrás: AFP/Caia Image/Science Photo Library

Egyértelmű szkepticizmus érezhető a londoni City cégei körében a kriptovalutákkal kapcsolatban – mondta Ben Brabyn, a Level39 nevű fintech vállalat vezetője. A kriptovaluta körüli rajongás ugyanis már átfordult a csúcsponton, vagyis igen nehéz területnek számít a pénzügyi intézmények számára.

A másik jelentős probléma a világos és átfogó szabályozás hiánya – tette hozzá Johnny Shearman, a Signature Litigation jogi cég szakembere. Elképzelhető tehát, hogy a pénzügyi cégek fölvesznek egy-egy embert a területre, hogy figyelemmel kövessék a folyamatokat, azonban úgy tűnik, nagyobb beruházásokat már nem igazán hajlamosak véghezvinni – mondta.

Szakad a bitcoin

A csúcson túli időszakot támaszthatja alá az is, hogy a világ legfontosabb kriptovalutájának számító bitcoin hétfőn több mint egy éve nem látott mélypontra zuhant – és lement 5000 dollár alá –, amivel több mint 22 százalékosra növelte az elmúlt hét napban összehozott gyengülését. A bitcoin idén már 65 százalékot esett. Közép-európai idő szerint kedd délelőtt a digitális valuta még tovább zuhant, és 10-15 százalék körüli gyengülés mellett 4500-4700 dollár között mozgott.

Bár a bitcoin az októberi részvénypiaci eladási hullám alatt meglepően nyugodt maradt, és a 6400 dolláros tartományban forgott, a hosszabb távú volatilitást jól mutatja, hogy tavaly hálaadás óta a digitális fizetőeszköz már több mint 30 százalékot gyengült – hétfőig. A bitcoin tavaly novemberben érintette meg először a 10 000 dolláros szintet, majd karácsonyra megközelítette a 20 000 dollárt is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK